Alzheimer este o afecțiune a creierului care afectează memoria, gândirea și raționamentul unui individ. Pierderea memoriei care perturbă activitățile cotidiene poate fi un simptom al Alzheimer, dar și al unei alte boli degenerative a creierului.
Asociația pentru Alzheimer din Statele Unite a elaborat o listă cu 10 semne care pot anunța instalarea acestei afecțiuni. Fiecare dintre suferinzii de această boală s-a confruntat cu aceste simptome, într-o măsură mai mică sau mai mare. Dacă vi se pare că vreunul dintre acestea se potrivește și în cazul dvs, vă rugăm să nu-l ignorați și să vă adresați unui medic.
„Cineva care suferă de această afecțiune își poate aminti, de pildă, o întâmplare de la vârsta de 9 ani. Dar poate uita complet ce i s-a întâmplat în urmă cu 3 minute”, susține Phillip Bennett managerul pe proiecte educaționale al Asociației americane.
Cele 10 semne care pot anunța instalarea Alzheimer:
1) Pierderile de memorie;
2) Dificultăți în planificare sau în rezolvarea problemelor;
3) Greutăți în rezolvarea celor mai familiare sarcini;
4) O stare pronunțată de confuzie legată de loc și de timp;
5) Probleme de receptare a stimulilor vizuali și a celor spațiali;
6) Dificultăți în actul vorbirii și al scrierii;
7) Rătăcirea lucrurilor și pierderea capacității de a recompune în minte pașii anteriori;
8) Scăderea puterii de a raționa;
9) Retragerea din activitățile sociale;
10) Schimbări bruște de stare sufletească și tulburări de personalitate.
Din momentul descoperirii sale, în 1984, de către neurologul columbian Francisco Lopera, în cele peste trei decenii scurse, Alzheimer-ul continuă să rămână o afecțiune imbatabilă. La această oră, nu există un tratament pentru bolnavii de Alzheimer.