Un test revoluţionar pentru depistarea cancerului de sân a fost prezentat de cercetătorii germani. Este vorba despre o analiză de sânge care poate spune cu o precizie mare dacă boala şi-a făcut apariţia în organism.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar pentru Femei, o ramură a Spitalului Universitar Heidelberg, au declarat că noua metodă de „biopsie lichidă“ este „non-invazivă“ și a depistat deja 15 tipuri diferite de celule de cancer mamar.

Testul va fi pus în vânzare în a doua parte a anului şi, spun cei care l-au creat, nu îşi propune să concureze cu metodele deja clasice de diagnostic cum ar fi mamografiile sau RMN-ul.

Testul de sânge poate fi folosit și pentru detectarea tumorilor mici, spun cercetătorii. „Testul dezvoltat de echipa noastră de cercetători oferă o nouă și revoluționară șansă de a depista repede cancerul la sân și în mod non-invazic, folosind biomarkeri din sânge“, spune Christof Sohn, director medical la Spitalul Universitar pentru Femei.

„Această nouă procedură nu mai este o povară pentru femeie pentru că nu doare și nu implică expunerea la radiații“, spune Sarah Schott, unul dintre membrii echipei.

Pentru efectuarea acestui test de sânge, este nevoie de doar câțiva mililitri de sânge și poate fi făcut în orice laborator. Cei de la Spitalul Universitar Heidelberg spune că testul este de ajutor în special pentru femeile care au sub 50 de ani și care au avut în familie un caz de cancer mamar.

Peste 900 de femei au fost studiate folosindu-se această nouă metodă, dintre care 500 erau bolnave de cancer la sân, iar alte 400 erau sănătoase.

Cancerul mamar este cea mai întâlnită formă de cancer care afectează femeile din Germania, cu 70.000 de noi cazuri anul trecut.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces în Europa, cu mai mult de 3,7 milioane de noi cazuri și 1,9 milioane de decese în fiecare an.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.