12.5 C
București

Artrita face tot mai multe victime în rândul femeilor

Importante

Ţi-e foarte greu să urci scările?Ai rămas cu spatele înţepenit sau te doare după ce ai stat mai mult timp pe scaun? Nu mai poţi îndoi degetele de la mâini, fără să simţi durere? Acestea ar putea fi semnele unei artrite, aşa că nu le ignora şi fă un drum la doctor. Află care sunt cauzele şi ce măsuri poţi lua pentru a evita îmbolnăvirea.

Din păcate tot mai multe femei din întreaga lume, chiar şi sub 30 de ani, sunt afectate de artrita. Specialiştii spun că schimbarea modului de viaţă, lipsa exerciţiilor fizice şi a unei diete sănătoase au dus în ultimii ani la creşterea numărului de cazuri de artrită în rândul femeilor. Şi în România numărul acestora este în continuă creştere, tot mai multe femei fiind victime ale osteoartritei şi artritei reumatoide.

Ce este artrita?

Artrita afectează în general încheieturile mâinilor, coloana vertebrală şi genunchii. Ea poate fi împărţită în osteoartrită, cauzată de uzura muşchilor odată cu înaintarea în vârstă şi artrita inflamatorie. În mod obişnuit primele semnele ale bolii sunt reprezentate de dureri surdă în zona genunchilor care devin din ce în ce mai supărătoare când urci scările, te ridici brusc de pe scaun sau când stai pe scaun în diverse poziţii. Pe măsură ce boala avansează, chiar şi mersul devine tot mai dificil şi vei observa. Femeile sunt cele mai expuse la această boală, raportul femei-bărbaţi fiind de 20 la 1.

Genele moştenite joacă un rol important

Femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani suferă mai des de artrită reumatoidă, în timp ce cele trecute de 40 de ani suferă de osteoartrită. Printre factorii care contribuie decisiv la declanşarea artritei se numără obezitatea şi moştenirea genetică. De fapt, spun specialiştii, că acesta din urmă ar putea fi chiar unul din motivele principale pentru debutul bolii la femei tinere.

Există cazuri şi de artrită juvenilă. Despre aceasta însă specialiştii nu pot oferi prea multe detalii, pentru că nu se cunosc cauzele care ar putea să o provoace la vârste atât de fragede. Şi, deşi numărul copiilor diagnosticaţi cu artrită este în creştere, diagnosticul este de obicei întârziat, fiind printre ultimele variante pe care le iau în calcul medicii.

Durerile de încheieturi, printre semnele bolii

Principalele semne care te-ar putea trimite la medic încă din stadiul incipient al artritei sunt: încheieturi care dor sau care sunt rigide, dificultatea de a ridica în picioare după ce ai stat mai mult timp pe scaun, durere sau dificultate când urci scările. Un alt simptom al artritei este şi zgomotul uşor produs de mişcarea închieturii. La unele persoane boala poate afecta echilibrul, fie le va fi dificil să se ridice din pat dimineaţa.

Radiografiile pot ,,descoperi” boala

Investigaţiile medicale încep cu o examinare clinică pentru depistarea inflamaţiilor, a sensibilităţilor lor. Se analizează şi mersul şi se depistează orice mică durere, orice sunet sau senzaţie de disconfort. Pacientul este supus apoi unei radiografii la nivelul zonei afectate. De obicei, dacă este suspect de artrită, pacientul trebuie să facă şi mai multe teste de sânge.

Dieta bogată în fructe şi legume previne artrita

Medicii sunt de părere că osteoartrita poate fi prevenită dacă nu fumezi, ai o alimentaţie sănătoasă (antioxidanţi, legume şi fructe, proteine, calciu). De asemenea, trebuie să te obişnuieşti să faci exerciţii fizice uşoare care solictă picioarele, să iei suplimente alimentare pentru buna funcţionare a cartilajelor, să eviţi mişcările bruşte în poziţii incomode. La fel de important este să-ţi controleazi greutatea în permanenţă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole