25.4 C
București

Consecințele deficitului de vitamina B12

Importante

Deficitul de vitamina B12, dacă nu este tratat, poate duce la serioase și ireversibile probleme neurologice.

Specialiștii spun că lipsa de vitamina B12 din organism poate cauza probleme neurolgice și psihiatrice care „avansează dacă nu sunt tratate și pot duce la o distrugere ireversibilă“, spune pentru New York Times dr. Donald Hensrud, director la Clinica Mayo, pentru Programul de Viață Sănătoasă. Descoperită la timp, deficiența poate fi rezolvată cu pastile sau injecții.

Vitamina B12 este necesară pentru formarea normală a celulelor roșii din sânge, pentru funcționarea nervilor și pentru sinteza ADN-ului. Este prezentă în mod natural în pește, carne, ouă și produse lactate, dar și în unele cereale sau produse nutrițioale cu drojdie.

Cine poate fi afectat

Veganii, pentru că nu consumă carne, pot avea, în timp, deficit de vitamina B12, dacă nu iau suplimente. Dar ouă treimi din cazuri apar la vârstnici, pentru că organismul lor nu absoarbe cum trebuie cantitatea de B12 din alimente, spune dr. Hensrud.

Deficitul de vitamina B12 poate cauza o serie de simptome precum oboseala, slăbiciunea, constipația, piederea poftei de mâncare și pierderea în greutate. Alte simptome pot fi dificultatea de a păstra echilibrul, depresia, cinfuzia, demența, memoria slabă și durere la nivelul gurii sau limbii.

De asemenea, deficitul de B12 poate cauza un tip de anemie numită anemia megaloblastică, care poate fi cauzată și de deficitl de acid folic, un alt tip de vitamina B. Dacă este descoperită anemia, trebuie verificat nivelul ambelor vitamine din sânge.

Simptomele neurologice pot apărea și în absența aneiei. Tratmentul recomandat în fază incipientă este esențial pentru evitarea problemelor grave, ireversibile. Adulții mai în vârstă sunt susceptibili de deficit de vitamina B12 pentru că s-ar putea să le fi scăzut secreția de acidului hidrocloric din stomac, ceea ce face dificilă absorbția vitaminei B12.

Vulnerabili la deficitul de B12 sunt și cei cu probleme gastrointestinale cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn; cei care au slăbt brusc sau au suferit o intervenție chirurgicală la nivel gastrointestinal; și cei care folosesc medicamente împotriva refluxului gastric sau pentru diabet.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole