Surse de OMEGA -3
Omega 3 se găsește ca supliment sub diferite forme (tablete, capsule, pastile, uleiuri), cea mai buna fiind cea în care consumăm alimentul integral. În natură, Omega – 3 se găsește în cantități importante în pește și în semințele de in.
Am stat de vorbă cu renumitul Doctor în Farmacie Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Științe medicale, patriarhul fitoterapiei române care spunea : „ nu alege din piață cele mai arătoase legume, morcovi enormi, cartofi supradimensionați, sau fructe perfecte, ca prezentare, fără nici o urmă de vierme în întreg lotul. Toată această speranță lucitoare, nu e decât semnul unor culturi chimizate și comerciale”.
Din comoditate sau din necunoaștere folosim din ce în ce mai puține produse naturale, contra celor procesate.
Domnul Doctor Ovidiu Bojor spune că: „peștele este o sursă bună de acizi grași esențiali, uleiul de pește fiind recomandat pentru suplimentarea cu Omega -3 , dar este mai puțin cunoscut faptul că semințele de in au un conținut de Omega -3, de 18 -24%, față de numai 2% al peștelui”.
Avantajele consumului semințelor de in în locul peștelui
- Acizii grași Omega -3 sunt cărămizile care ajută la îndeplinirea multor funcții în organism, printre care și cea de EPA ( acid eicosapentanoic). Uleiul de pește, practic nu furnizează Omega -3, el furnizează direct EPA, ceea ce limitează opțiunile corpului de a face ce are nevoie din Omega -3.
- Omega -3 din semințele de in, reduce colesterolul din sânge cu 25% și trigliceridele cu 65%.
- Încă un avantaj pe care îl are inul în fața peștelui este că uleiul extras din această plantă nu conține colesterol. În schimb, 100 de mililitri de ulei de cod conține 570 de miligrame de colesterol, cam aceeași cantitate aflată în gălbenușul a două ouă!
- Peștele este extrem de contaminat cu substanțe toxice (mercur) din cauza poluării masive a apelor. Consumul de in nu prezintă nici un risc în acest sens.
- O altă mare diferență o face fibra conținută în semințele de in. Peștele nu conține nici un fel de fibre și este de asemenea o formă de hrană concentrată, nesănătoasă. Semințele de in conțin o formă de fibră numita lignină pe care corpul nostru o transformă într-un antioxidant ce ajută sistemul imunitar și are proprietăți anivirale si anticancerigene.Cei care au o dieta în care predomină lignina, reduc considerabil cancerul de colon sau de sân.
- Uleiul de in și uleiul de pește conțin cantități mari din vitaminele A și D. Aceste vitamine, dacă sunt de proveniență animală, sunt toxice pentru organismul uman. Vitaminele din in, precum provitamina caroten, care este convertită de corp în vitamina A, nu pot deveni toxice în organism, indiferent de cantitatea de semințe ingerate.
- Folosirea inului în locul uleiului de pește are și o componentă morală și etică.
- Inul este ieftin și disponibil, ușor de păstrat și de manevrat.
Cum consumăm semințele de in
Un consum zilnic adecvat de semințe de in ar fi de 3 lingurițe. Cei care preferă uleiul de semințe de in, acesta trebuie luat câte o linguriță pe zi, pentru a ne menține. În scop terapeutic, doza se mărește la 5 lingurițe pe zi și 2 lingurițe pe zi în funcție de necesități.
Semințele se pun la înmuiat de seara pentru dimineața, acest procedeu favorizând dezactivarea enzimelor inhibitoare.Se pot consuma împreună cu diverse fructe mixate în blender (după ce au fost înmuiate), fiind mai ușor asimilabile. Se mai pot consuma și măcinate, adăugate la salate, într-o băutură sau ca atare.
Aportul de semințe de in în dietă e la fel de important pentru vegetarieni, ca și pentru cei care consumă doar hrană vie sau pentru non-vegetarieni. Sunt ieftine și ușor de găsit (în magazinele naturiste sau pe site-urile de profil, pe internet). Tot ce trebuie să facem este să le adăugăm în dieta noastră și să ne facem un obicei din asta.
Beneficii ale consumului de semințe de in
- îmbunătățesc sistemul imunitar,
- protecție împotriva bolilor de inimă (scade tensiunea arterială),
- activitate anticancerigenă împotriva tumorilor,
- beneficii împotriva bolilor inflamatorii,
- normalizează zahărul în sânge,
- protecție împotriva diabetului,
- cresc vitalitatea și asigură o piele moale și un păr strălucitor,
- îmbunătățesc vederea,
- beneficii împotriva alergiilor,
- beneficii împotriva retenției de apă,
- beneficii pentru o piele uscată, dură,
- crește rezistența la frig,
- previne și tratează artrita,
- ajută funcțiile renale
- ajută la formarea spermei
- ajută la dezvoltarea creierului fătului și al adulților,
- tratează astmul și protejează plămânii,
- tratează problemele digestive.
Aveți nevoie de 3-6 luni de la adăugarea surselor de Omega -3 în dietă pentru a observa rezultatele.
[…] Semințele se pun la… restul articolului aici! […]