-8 C
București

10 recomandări privind prevenția cancerului

Un articol realizat de dr. Oana Căpraru, medic primar endocrinolog

Importante

Un nou studiu (al cărui coautor este Nigel Brockton, PhD, director de cercetare la AICR – Institutul American de Cercetare a Cancerului) care a revizuit datele din ultimii 30 de ani despre dietă, greutate corporală, activitate fizică și cancer, a confirmat că există o legătură între cancer și modul de viață, și oferă recomandări bazate pe dovezi privind reducerea riscului de cancer.

Este un studiu cu date de calitate, ce provin în principal din cercetări de cohortă și trialuri control-randomizate care au cel mai mare nivel de evidență.

Acest studiu confirmă rezultatele recente ale unei alte analize publicată de revista The Lancet Diabetes and Endocrinology, care concluzionează că excesul ponderal (sau obezitatea) este o cauză pentru cel puțin 12 forme de cancer, după cum urmează: hepatic, ovarian, prostatic (avansat), gastric (zona cardială), orofaringeal, colorectal, mamar (în postmenopauză), vezicular biliar, renal, esofagian (adenocarcinom), pancreatic și endometrial.

În cadrul unui chestionar din 2017 privind conștientizarea cancerului, mai puțin de 50% dintre respondenți știau că excesul ponderal sau obezitatea se asociază cu cancerul.

Cele 10 Recomandări

Conform Dr. Brockton, cele 10 recomandări sunt pași practici și realizabili pe care fiecare poate să îi urmeze pentru a reduce riscul de cancer.

Menținerea unei greutăți normale: Dovezile multiple arată că o masă adipoasă crescută se asociază cu risc crescut de cancer.

Activitate fizică regulată: Menținerea unei activități fizice și consumul unei diete bogate în cereale integrale, legume, fructe și boabe. Minim 150 de minute de activitate fizică zilnică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână sunt recomandate pentru adulți.

Dieta bogată în fibre: Consumul de cereale integrale și alimente cu conținut crescut de fibre reduce riscul de cancer colorectal.

Evitarea fast-food-ului: Limitarea consumului de fast-food și alimente procesate cu conținut crescut de grăsimi, amidon și zaharuri.

Limitarea consumului de carne roșie și procesată: Ambele cresc riscul de cancer colorectal.

Evitarea alcoolului: Chiar și aporturile moderate de alcool pot crește riscul de cancer.

Controlul suplimentelor alimentare: Limitarea excesului de suplimente pentru prevenția cancerului, concentrându-se pe o dietă echilibrată.

Alăptarea: Mamele ar trebui să alăpteze copiii pe cât posibil pentru a reduce riscul de cancer mamar și obezitate infantilă.

Consiliere pentru pacienții cu cancer: Persoanele diagnosticate cu cancer ar trebui să consulte un specialist în nutriție pentru un plan personalizat.

Educație și prevenție: Publicul ar trebui să fie educat despre legătura dintre stilul de viață și cancer și să fie încurajat să adopte obiceiuri sănătoase.


Referinte bibliografice: Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. World Cancer Research Fund/AICR. 2018.

Sănătate! ÎN FIECARE ZI!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole