Tulburările nervoase provocate de caniculă. De ce ar fi bine să punem în apa de băut un „praf” de sare

Dacă v-au apucat brusc nervii și vă vine să-l strângeți de gât pe domnul care s-a apropiat prea mult de dvs în metrou, nu ați luat-o neapărat razna. Starea inexplicabilă de nervozitate ar putea avea legătură cu temperaturile ridicate din aceste zile toride de vară care, spun mai mulți experți francezi, ar influența și modifica negativ comportamentul uman.

Remi Mifsud (medic la Paris), Alexandra Murcier (dietitician-nutriționist) și Xavier Ballongue (medic generalist) aduc o serie de precizări în legătură cu acest fenomen.

Un tonus aproape de zero

Căldura are un impact direct asupra stării de oboseală. „Când este foarte cald, temperatura corpului crește. Organismul trebuie atunci să cheltuiască mai multă energie pentru a o regla. Acest lucru provoacă oboseală bruscă, dureri de cap și, uneori, stare de greață”, explică Alexandra Murcier.

De altfel, pierderea de apă, în special pierderea de sare prin transpirație, obosește corpul. „Când transpirăm, pierderea acestor două elemente provoacă o cădere de tensiune. Trebuie, deci, să compensăm, amestecând puțină sare în sticla cu apă. Atenție! Trebuie să bem în cantități mici, pentru a nu provoca o diluare a apei în sânge, fapt ce ar declanșa o indispoziție generală”, a avertizat medicul Remi Mifsud.

Capacități sportive diminuate

Dacă meteorologii anunță temperaturi de 30 de grade Celsius, nu încercați să vă doborâți recordul de rezistență. „Capacitățile noastre musculare scad odată cu căldura. Ne deplasăm cu dificultate și avem o rezistență mai puțin bună în sport, mai ales dacă nu ne hidratăm suficient”, a subliniat medicul dietetician-nutriționist Alexandra Murcier. „Ne este greu, de asemenea, să ne recuperăm și ne pierdem puțin din reflexe. Astfel, nu mai putem să reușim să mergem repede”, a explicat și medicul Remi Mifsud.

O pierdere a apetitului

Prezentăm mai jos regulile care trebuie respectate pe timp de caniculă:

Beți apă înainte de a vi se face sete, în mici cantități, pe parcursul întregii zile, la temperatura camerei.
Evitați activitățile sportive la orele din timpul zilei în care se înregistrează cele mai ridicate valori de temperatură.
Oferiți-vă un timp mai îndelungat de recuperare după ședințele de sport.
Privilegiați fructele și legumele pentru a vă hidrata.

„În realitate, nu este vorba că ne este mai puțin foame, ci pur și simplu corpul are nevoie de mai puține calorii odată cu creșterea temperaturii. Astfel, avem poftă să măncăm mai lejer”, afirmă medicul Xavier Ballongue. În schimb, în timpul iernii, corpul arde mai multe calorii pentru a se încălzi, fapt care sporește senzația de foame.

În timpul valurilor de căldură, organismul uman este mai ocupat să își scadă temperatura decât să se gândească la hrană. „El evită să depună alte eforturi, precum acela de a mânca și de a digera”, a explicat Alexandra Murcier.

O stare de iritabilitate

Atunci când temperaturile cresc, ele pot avea o influență negativă asupra stării de dispoziție. „Transpirăm și ne simțim dezagreabil. Concluzia: devenim iritabili și ne enervăm mai repede”, explică medicul Remi Mifsud. „Iar căldurile puternice ne enervează și mai mult, întrucât nu suntem obișnuiți cu ele”.

Xavier Ballongue ține totuși să precizeze și efectele pozitive ale razelor solare: „Soarele are, global, mai multe efecte pozitive decât negative. El e bun pentru moral, este un excelent antidepresiv”.

O scădere a libidoului

Deși revenirea zilelor însorite în timpul primăverii îi „înnebunește” în general pe hormoni, puternicele călduri estivale pot să inhibe în unele cazuri dorințele sexuale. „Atunci când se înregistrează peste 30 de grade Celsius la umbră, nu avem chef să prestăm o activitate intensă. Temperatura ne influențează forma de moment, fapt care poate să determine o scădere de moment a libidoului”, a explicat Alexandra Murcier.

Surse: agerpres.ro, madame.lefigaro.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *