Orice moment al zilei pare potrivit pentru o cană aromată de ceai, îndulcit cu miere și asezonat cu o felie energizantă de lămâie. Dimineața, ceaiul negru îți furnizează energia necesară pentru ca ziua să înceapă cu dreptul, în vreme ce seara, înainte de culcare, te poți relaxa cu o infuzie de mușețel, lemongrass sau tei.

Medicii atrag însă atenția că, dincolo de multele lor beneficii, ceaiurile pot determina și efecte secundare nu tocmai plăcute. E foarte important deci să știm când, cât și cum să consumăm ceaiurile.

Studiile au arătat cât de important este felul în care este băut ceaiul –  dacă îl consumi mult prea fierbinte, esofagul tău poate fi afectat, iritat.  Dacă îl bei foarte rece, pot apărea cam aceleași efecte.

În ceea ce priveşte tipul de ceai, există plante foarte cunoscute, folosite frecvent că paliative, însă acestea pot avea efecte nefaste asupra organismului. Prea multe ceaiuri din sunătoare, ceapă, pedicuta sau chiar muşeţel pot conduce la afecțiuni grave:

– consumată în exces sunătoarea poate produce nevralgii, în special la nivelul nervilor din partea superioară a corpului. Nevralgie însemană dureri pe traiectul nervilor sau dureri de cap.

Ceaiul de ceapă, folosit în special la răceli, viroze  etc, consumat în exces da dureri precordiale, conjunctivită sau dureri de cap.

Mărarul, folosit pentru scăderea tensiunii arteriale, că adjuvant al medicamentelor hipotensive, atunci când este consumat în exces poate determina o creştere în greutate. Deasemenea, ceaiul de mărar este contraindicat persoanelor supraponderale.

Ceaiul verde poate să acţioneze negativ asupra întregului organism, dacă este consumat fie prea concentrat, fie în exces. Mai precis, din cauza faptului că este un foarte bun antioxidant, ceaiul verde ar putea să provoace scăderi bruşte ale glicemiei. Acest lucru va cauza un consum ridicat de alimente dulci care va întreţine astfel dezechilibrul din organism. Totodată, ceaiul verde poate să cauzeze insomnie pe termen lung dacă este consumat seară.

Ceaiul negru nu trebuie combinat niciodată cu lapte, deşi acesta este un obicei destul de des întâlnit. Astfel, în urmă unor recente studii, s-a ajuns la concluzia că anumiţi compuşi din ceaiul negru intră în reacţie cu proteinele din lapte iar acest lucru duce la afecţiuni asupra stomacului şi ale tractului digestiv.

Ceaiul poate avea un efect negativ asupra danturii. Mai precis, este vorba despre ceaiul de maceșe care poate să îţi strice dinții. Pe lângă acest lucru, ceaiul de măceşe poate provoca, dacă este consumat în exces, insomnii, ameţeli sau greaţă.

Pedicuța, folosită pentru combaterea dependenţei de ţigări, este foarte toxică. Acesta este şi motivul pentru care legea nu permite introducerea ei în circuitul farmaceutic. Muşeţelul, dacă este consumat în exces, poate da tulburări psihomotorii, iar fructele, consumate în exces, pot da perturbări ale memoriei.

Un om sănătos nu are nevoie şi nici nu are voie să consume ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sănătos nu trebuie să se trateze. E simplu. Nici nu trebuie să fiţi medic pentru asta. De ce să va trataţi dacă sunteţi sănătos?”, a precizat, pentru digi24.ro, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Într-o zi, o cană, două de ceai este foarte bine venită cu condiţia să le alternăm, deci să nu bem în fiecare zi acelaşi tip de ceai. Au fost situaţii de pacienţi care s-au prezentat la medic cu o anumită patologie şi medicul stând de vorbă cu ei a constatat că băuseră un tip de ceai timp de 5-10 ani şi asta determina anumite reacţii în timp.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Dacă un om consumă un timp îndelungat în mod repetat ceai de sunătoare, după câţiva ani, ceaiul acesta poate induce nişte dureri pe traiectul nervilor periferici şi sigur că aceste dureri nu reprezintă în realitate o boală, ele dispar odată ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatică, cu reumatisme.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Muşeţelul este specific în special pentru afecţiunile digestive dacă se consumă ceai de muşeţel în exces pot să apară perturbări ale florei intestinale. Dar în exces, ne referim la un litru de ceai de muşeţel pe zi băut pe o perioada mai mare de 30 de zile.

Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant şi un foarte bun diuretic. Însă nu îl consumaţi în cure mai mari de trei săptămâni.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Această plantă fiind foarte bogată în siliciu, dacă se face exces de coada calului, poate să apară un exces de siliciu care poate să ducă la depuneri de diverse cristale în organism şi să se formeze ezocstoze.

Salvia este o plantă ideală atunci când sunteţi răciţi, dar există şi în acest caz contraindicaţii.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Salvia este o plantă estrogenică, ea conţine fitoestrogeni şi dacă e consumată în exces de femei mai ales înainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism.

 Dacă sunteţi totuşi amatori de ceai, alegeţi ceaiurile din fructe. Veţi avea astfel numeroase beneficii, fără efecte adverse.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Principiul acesta străvechi în medicina naturistă, al inducţiei patogenezice, ne dă voie să consumăm timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe pentru că fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente şi fiinţa umană este astfel alcătuită că alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic.

Aşadar, alegeţi ceaiurile din fructe de pădure: afine, zmeură, cătină, păducel, care trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute. Măceşele, în schimb, au un mod de preparare diferit.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Măceaşa este cel mai bogat fruct de pe faţa pământului în magneziu şi acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungită de 7-8 ore. Se pun măceşele zdrobite de seară la infuzat şi se acoperă, se lasă până dimineaţă.

Există, însă, o problema şi în cazul ceaiurilor de fructe: nu întotdeauna sunt naturale.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: În comerţ găsim ceaiuri de fructe tratate cu o substanţă chimică care să dea un anumit miros sau o anumită culoare spre roşu ruginiu. E suficient să bei odată să simţi că e o substanţă nenaturală, pentru că un om, oricât de neavizat ar fi, îşi dă seama că în natură nu există un astfel de miros. Substanţa se recunoaşte uşor, pentru că are un miros specific şi dă culoarea roşie a ceaiului. De regulă ceaiurile comercializate sub formă de doze sunt tratate în felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, vărsate, nu au acest tratament.

Dacă vreţi să înlocuiţi cafeaua cu ceaiul, atenţie!

Mădălina Rădulescu, expert în ceaiuri: Cel care îţi dă cea mai mare energie este ceaiul alb, este doar cules şi pus la uscat, frunza nu trece prin absolut niciun proces chimic. Are foarte mare teină, este mai puternic decât o cafea, noi nu îl recomandăm hipertensivilor, eventual numai dacă vrei să stai o noapte treaz să munceşti sau dimineaţă la prima oră.

Ceaiul negru ocupă abia locul doi că şi înlocuitor al cafelei, iar următorul pe podium este cel verde.

Mădălina Rădulescu, expert în ceaiuri: Este indicat să bem ceai verde până în orele 18:00, deoarece are un conţinut de teină. Teina este echivalentul cofeinei din cafea. Este un ceai puternic antioxidant, este recomandat în curele de slăbire, înlătură durerile de cap, îţi dă energie, forţă, vitalitate, nu există niciun motiv pentru care nu l-am bea, doar să nu depăşim 3-4 litri pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.