Plămânii sunt organele principale ale sistemului respirator, care ajută la aprovizionarea continuă a organismului cu oxigen. În fiecare zi, plămânii sunt traversați de aproximativ 10.000 litri aer și 800 litri de sânge.
Dat fiind faptul că poluarea provoacă decesul prematur a şapte milioane de persoane în fiecare an, în special în ţările sărace, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit în anul 2021 limite mai stricte pentru principalii poluanţi atmosferici, inclusiv particulele în suspensie. Aceste particule reprezintă un amestec de particule solide și picături de lichid. Unele particule în suspensie sunt emise direct, altele se formează atunci când poluanții emiși de diferite surse reacționează în atmosferă.
La copii, poluarea aerului ar putea împiedica dezvoltarea plămânilor, poate afecta funcţia pulmonară, crește incidența infecţiilor respiratorii şi poate agrava astmul.
Cardiopatia ischemică şi accidentul vascular cerebral sunt cele mai frecvente cauze de deces prematur din cauza poluării aerului, în cazul adulților. Când vorbim de poluare, includem și substanțele nocive din țigări.
Fumatul poate cauza bronșită cronică și emfizem pulmonar care, împreună, sunt cunoscute sub denumirea de BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică). BPOC este o boală respiratorie care determină îngustarea progresivă și ireversibilă a căilor respiratorii inferioare, adică a bronhiilor, ce duce la scăderea capacității respiratorii pulmonare.
Din fericire, plămânii au capacitatea de a se curăța și repara, în anumite situații, cu condiția să se renunțe la fumat, cât mai precoce iar corpul să primească ceea ce îi este necesar, inclusiv aer cât mai de calitate precum și o dietă adecvată, care să cuprindă alimente cu rol antiinflamator și antioxidant.
Așadar, ce măsuri putem să luăm din punct de vedere nutrițional?
Pentru cine nu are probleme cu insomnia și îi place ceaiul verde, există studii care arată că ceaiul verde ajută la buna funcționare a plămânilor, datorită proprietăților sale antioxidante. Apoi ar fi vegetalele cu frunze verzi, fructele de pădure, cireșele, nucile, leguminoasele, avocado, măslinele și uleiul de măsline extravirgin, peștele, turmericul, pătrunjelul verde, busuiocul, oregano. Laptele de capră are rol antioxidant și antiinflamator, menținând integritatea țesutului pulmonar.
Pentru persoanele care nu suportă peștele, pe lângă semințele de in și chia, și nucile care conțin acid linolenic (precursorul acizilor grași EPA și DHA), recomand cure cu ulei de pește de puritate mare. Menționez că uleiul de pește are contraindicații, așadar ar fi bine să consultați un medic sau un dietetician autorizat în acest sens. Faptul că suplimentele nutritive nu intră la categoria medicamente, aceasta nu înseamnă că se pot administra oricum.
Foarte importantă este hidratarea corespunzătoare. Recomand apă minerală naturală plată, la temperatura camerei, cât și limonade în care să adăugăm o cantitate mică de suc de fructe, stors și consumat pe loc sau o cantitate foarte mică de miere, pentru cei care nu au contraindicații.
Alimentele recomandate pentru sănătatea plămânilor înseamnă automat excluderea, pe cât posibil, a alimentelor ultraprocesate, despre care voi scrie în următorul articol.