Lucian Roșu este psiholog-psihoterapeut integrativ, urmează o specializare în suport paliativ pentru pacienti incurabili și/sau aflați în fază terminală. Este dedicat voluntariatului având ca țintă îngrijirea paliativă pediatrică și dezvoltarea personală a copiilor cu dizabilități motorii și hipoacuzici aflați în centre de plasament. Are în proiect tipărirea unei cărți de povești terapeutice și a unui manual de intervenție psihoterapeutică.
R: Cum definiți domeniul în care lucrați și cum se vede starea de sănătate a românilor din acest unghi?
Lucian Roșu: Psihoterapia o percep ca pe o întâlnire în primă fază a doua sisteme psihice, cea a terapeutului si cea a beneficiarului continuând cu relația terapeutică și culminând cu procesul sistematizat care are la bază un sistem teoretic conceptual validat, identificând modul de funcţionare a psihicului cauzele tulburărilor psihice facilitând capacitatea de a se vindeca, dezvolta şi funcţiona normal.
Referitor la starea de sănătate a populației citeam acum ceva timp faptul că aproximativ 35% din populația adultă din România suferă de afecțiuni psihice, nevroze iar un procent de 15% suferă de psihoze,este trist intr-o țară care are ca model țări „grele”, avangardiste, d.p.d.v. al metodelor de profilaxie, aici mă refer in special la Franța și Anglia, școlile lor de psihoterapie sunt repere in domeniu, dar noi ca și sistem am ” clacat” la capitolul prevenție, deci nu suntem „calificați” să trecem in etapa următoare cea a vindecării.
R: Care sunt cele mai întâlnite șapte situații (probleme, afecțiuni, boli, etc) din domeniul în care activați și care sunt cauzele apariției lor?
Lucian Roșu: Cele șapte afecțiuni predominante în România în opinia mea sunt: tulburări anxioase organice, tulburarea afectivă bipolară episod mixt, episod depresiv ușor – moderat – sever fără simptome psihotice,tulburări fobice, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburări somatoforme, tulburări de somn neorganice.
Cauzele principale ale aparitiei lor sunt: influența genetică,nivelul stresului ridicat, influenta mediului social,profesional și mai ales familial, conflicte traumatizante cu originea in copilarie, abuzuri emoționale, bullying-ul, scăderea veniturilor, pensionarea, prezentarea in mass-media a unor evenimente cu conținut violent extrem, conflictul dintre aspirație și realitate, pierderea stimei de sine în urma tratamentelor umilitoare sau/și degradante, schimbări corporale însoțite de dereglari hormonale, decesele apropiatiilor urmate de perioade de doliu neconsumat. Dependența de substanțe cu rol medicamentos și/sau psihotrop.
R: Care sunt cele mai importante șapte lucruri pe care trebuie să le cunoască clienții/pacienții și potențialii?
Lucian Roșu: Lucrurile pe care pacienții/clienții ar fi indicat sa le cunoască sunt: Psihoterapia nu face minuni; Suportul in afara terapiei este esențial; Nimeni nu se poate autorepara fără un ajutor specializat, singur nu îți poți rezolva problemele; Terapeutul nu dă sfaturi, el curăța aleile întunecoase și prăfuite ale psihicului centrând clientul; Este imperios necesar să existe sinceritate și deschidere din partea clientului pentru clădirea și mai apoi consolidarea alianței terapeutice; Necesită efort din partea clientului; Terapia este de durată fiindcă nu poți să repari în 5 ședințe ce s-a stricat poate în ani.
R: Care este mesajul dumneavoastră pentru Ziua Mondială a Sănătății?
Lucian Roșu: Mesajul meu pentru Ziua Mondială a Sănătății este dorința mea, poate utopică, să avem ca obiectiv voința de a atinge dezideratul sănătăţii mintale pentru toţi Românii aflați în dificultate, și să conștientizăm că acest demers depinde de efortul conjugat al tuturor instituţiilor direct implicate dar şi de resursele financiare pe care societatea este dispusă să le aloce în acest scop.