12.5 C
București

O matematiciană de geniu a pierdut lupta cu cancerul. Avea numai 40 de ani și uluise lumea cu mintea sa

Importante

Cancerul de sân a curmat viața unei femei cu minte genială: Maryam Mirzakhani, profesoară de origine iraniană care preda matematici la Universitatea Stanford din SUA și care devenise prima deținătoare feminină a prestigiosului premiu Fields Medal.

Geniala matematiciană de doar 40 de ani fusese diagnosticată cu cancer de sân. Boala s-a răspândit însă și la oase iar Maryam Mirzakhani s-a stins, zilele trecute, într-un spital din Statele Unite, scrie presa internațională.

Supranumită Nobelul matematicii, Fields Medal este cea mai înaltă distincție în acest domeniu și se acordă o dată la patru ani matematicienilor remarcabili care nu au împlinit 40 de ani.

Profesoara Maryam Mirzakhani l-a primit în 2014 pentru lucrările sale în domeniul geometriei complexe și al sistemelor dinamice.

„Mirzakhani se specializase în matematici teoretice, „limbi străine” pentru cei din afara matematicii: module matematice, teoria Teichmüller, geometrie hiperbolică, teoria ergodică și geometrie simplectică”, a precizat Universitatea Stanford într-un comunicat de presă.

Președintele iranian Hassan Rouhani și-a exprimat regretele pentru moartea prematură a profesoarei iar ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a spus că toți iranienii sunt în doliu.

„O lumină s-a stins astăzi. Mi-a frânt inima…a plecat mult prea repede”, a scris pe contul său de instagram savantul de origine iraniană Firouz Naderi, stabilit în Statele Unite.

Profesoara de matematică era căsătorită cu savantul de origine cehă Jan Vondrak și avea o fiică.

Decizia autoritățile iraniene de a nu da publicității recenta imagine a lui Maryam Mirzakhani cu capul descoperit și părul tuns scurt, ci una mai veche în care aceasta era vestimentată conform cerințelor islamice a înfuriat rețelele de socializare.

Născută în 1977, geniala profesoară a crescut în Iranul de după revoluția islamică, reușind în adolescență să câștige două medalii de aur la Olimpiadele internaționale de matematică, în 1994 și 1995, cu toate că cel mai mult îi plăcea să citească și ar fi vrut să se facă scriitoare. Providențiala apariție în viața sa a profesoarei Roya Beheshti – acum cadru didactic la Universitatea Washington din St Louis – i-a schimbat însă cursul destinului și a făcut-o să îndrăgească matematicile și să devină din ce în ce mai bună.

În 2004 a obținut doctoratul la Universitatea Harvard iar ulterior a predat la Universitatea Princeton, înainte de a fi titularizată la Stanford în 2008.

Maryam Mirzakhani spunea că își imaginează munca sa ca pe o rătăcire în junglă „când ești nevoit să-ți folosești toate cunoștințele, informațiile de care dispui, plus câteva noi șmecherii, pentru a găsi, cu puțin noroc, o cale de salvare”.

RIP

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole