O nouă analiză de sânge prin care se pot detecta până la 90% dintre cazurile de endometrioză a fost dezvoltată de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, relatează Press Association, citată de Agerpres.

Analiza simplă permite identificarea anumitor fragmente de ADN prezente în sânge, femeile putând evita astfel laparoscopia, o investigaţie chirugicală necesară pentru diagnosticarea acestei afecţiuni.

Endometrioza poate fi extrem de dureroasă şi, potrivit estimărilor, în Marea Britanie afectează circa 1,5 milioane de femei.

Conform organizaţiei Endometriosis UK, poate dura, în medie, 7,5 ani până la stabilirea diagnosticului după apariţia primelor simptome. Specialiştii speră să grăbească acest proces prin intermediul unei analize de sânge, rezultatele de laborator fiind disponibile în doar câteva zile.

Testul va intra pe piață

Dezvoltat de MDNA Life Sciences şi experţi de la Universitatea Oxford, testul va deveni disponibil iniţial în regim privat în următoarele nouă luni, la preţul de aproximativ 250 de lire. Există speranţe ca femeile din Marea Britanie să poată intra în posesia acestuia şi prin intermediul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), în viitorul nu foarte îndepărtat.

Numită ”Mitomic Endometriosis Test”, analiza dezvoltată în laboratorul MDNA din Newcastle identifică indicatori biologici ai endometriozei prezenţi în sânge prin examinarea atentă a mutaţiilor din ADN-ul mitocondrial.

Un studiu publicat în jurnalul Biomarkers in Medicine a descoperit că aceşti indicatori biologici recent descoperiţi pot detecta cu acurateţe endometrioza în eşantioanele de sânge în până la nouă din zece cazuri, chiar şi în primele stadii ale afecţiunii.

MDNA Life Sciences lucrează la dezvoltarea unui pachet de analize pentru a oferi posibilitatea laboratoarelor clinice din Marea Britanie şi din alte ţări de a realiza această analiză.

Compania a dezvoltat anterior o analiză de sânge pentru cancerul de prostată şi intenţionează să lanseze teste pentru depistarea cancerului ovarian şi a celui pancreatic, în cursul anului viitor, notează Press Association. Alte analize, pentru cancerul pulmonar, hepatic şi de stomac ar putea fi lansate în anul 2021.

Endometrioza este o afecţiune caracterizată de creşterea ţesutului prezent în mod normal în interiorul uterului în afara acestuia. Aceasta este a doua cel mai frecvent întâlnită afecţiune ginecologică, după fibroame, şi poate afecta fertilitatea