15.7 C
București

Medicul de familie – între urgențe și centre de permanență

Un articol semnat de dr. Ana Șestacova, medic de familie și Președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov

Importante

În România, medicina primară își desfășoară activitatea în marea majoritate, în cabinete. Nu toată lumea știe însă, că pe lângă cabinetele de medicina primară există centre de permanență, în care medicii de familie oferă servicii medicale în regim de gardă. Majoritatea pacienților la cea mai mică problemă de sănătate preferă să se adreseze serviciilor de urgență, în loc să apeleze la un centru de permanență.

Aceste centre au fost concepute în ideea de a degreva activitatea celor din UPU, însă mediatizarea acestor centre lipsește. Cum ar fi dacă în fiecare cartier a marilor orașe ar există astfel de centre de permanență, iar ambulanța să se deplaseze doar la cazurile, care reprezintă cu adevărat o urgență, iar restul cazurilor să fie triate prin intermediul acestor centre?
Probabil, foarte puține cazuri ar ajunge în UPU, iar majoritatea cazurilor ar fi soluționate cu un timp de așteptare mic, în cadrul acestor centre. O astfel de practică ar aduce și o economie semnificativă în cazul fondurilor de sănătate, dar și un timp de așteptare mic pentru pacienții, care se adresează unui centru de permanență.

Poate că acest lucru ar trebui să dea de gândit celor care gestionează sistemul și poate că nu ar strica să ne inspirăm dintr-un sistem de sănătate unde circuitul în medicina primară, prin intermediul acestor centre de permanență, ar aduce beneficii financiare și de calitate în sănătate. Din păcate, batem pasul pe loc pentru că nu avem viziunea unui sistem sănătos și rentabil!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole