16.1 C
București

Medicul Anastasia Abaitancei, despre cât de periculoase sunt alunițele

Un articol semnat de dr. dermatolog, Anastasia Abaitancei

Importante

Dacă în articolul anterior am abordat una din temele momentului, acum este timpul să facem puțină ordine pe pielea noastră. Este important să întelegem că fiecare dintre noi suntem unici, ne naștem și ne menținem un așa numit “fototip” pe tot parcursul vieții. Astfel, avem de la 1 la 6 un spectru larg și variabil, de la persoane cu părul blond, ochii albaștri care se nu se bronzează niciodată și se ard de fiecare dată în contact cu soarele, până la persoanele cu piele închisă, care nu se ard niciodată, cu ochi căprui sau negri și păr închis la culoare.

Acest canvas al pielii noastre este locul unde se pot forma diverse leziuni. Cele mai importante semne pe care le-a lăsat natura pe pielea noastră se numesc nevi, sau cum sunt bine cunoscuți, alunițe.

Aceste alunițe sunt de mai multe feluri și amintim nevii nevocelulari comuni, dobândiți, nevii congenitali sau nevul albastru. Pentru a ne asigura că alunițele de pe pielea noastră sunt în limite normale și nu prezintă niciun risc (în special, pentru a le diferenția de eventualele cancere cutanate) este important ca fiecare dintre noi să efectuăm un consult anual în cabinetul medicului dermatolog.

De menționat este faptul că dacă există istoric de cancer de piele în familia noastră, mai ales o rudă de gradul I care a suferit sau suferă de melanom ( cea mai gravă formă de cancer cutanat) necesită controale mai atente și mai frecvente efectuate de către medicul dermatolog.

Cum urmărim evoluția alunițelor de la nivelul pielii noastre? Există două reguli simple. Prima este supranumită rățușca cea urâtă, și semnifică apariția sau existența unei leziuni la nivelul pielii care este diferită din punct de vedere al dimensiunii sau aspectului clinic față de celelalte leziuni ale aceluiași individ. În cazul existenței acestui tip de leziuni, este important să fie evaluată de către medicul dermatolog. A doua regulă care se folosește și care poate fi aplicată se rezumă la primele 5 litere ale alfabetului: ABCDE, fiecare literă marcând un aspect important al leziunii despre care vorbim:

A = asimetria

B (border) = marginile neregulate ale leziunii

C = culoare (existența mai multor culori la nivelul aceleiași leziuni)

D = dimensiunea peste 6 mm

E = evoluția leziunii în mai puțin de 1 an

De ce este important să mergi la medicul dermatolog? Acesta are experiența necesară să decidă dacă o leziune este benignă sau necesită monitorizare sau poate indica excizia ei. Medicul dermatolog se folosește de stetoscopul propriu numit dermatoscop. Acest instrument funcționează ca o lupă care ajută medicul să vizualizeze mai bine leziunile de la nivelul pielii.

De asemenea, unele clinici beneficiază de tehnologia numită dermatoscopie digitală, în cadrul căreia se pot face fotografii tuturor alunițelor de la nivelul pielii și pot fi urmărite într-un mod sistematic și corespunzător, evaluând modificările care pot survine la nivelul lor.

Până data viitoare.. nu ezita să faci o programare la medicul tău dermatolog să îți evaluezi alunițele și .. să ai grijă de pielea ta!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole