Chirurgia laparoscopică impune intervenție chirurgicală prin intermediul unor instrumente de mici dimensiuni, 5 respectiv 10 mm în interiorul unor cavitații ale corpului omenesc, imaginiile fiind obținute, de asemenea, prin intermediul unei camera optice de 10mm.
Odată cu evoluția tehnologiei și avansarea calității video, camerele chirurgicale pot obține calitate HD și 4K făcând facilă abordarea intervențiilor chirurgicale avansate, precum chirurgia oncologică devenind astfel “gold standard” în cazul intervențiilor chirurgicale la nivelul prostatei, esofagului, plămânului, dar și asupra altor organe abdominale sau retroperitoneale.
Ultimele decenii au impus implementarea acestei tehnici în toate unitățile sanitare care au departament de chirurgie, iar facilitarea accesului la informații a făcut ca fiecare chirurg să aibă acces la cursuri de pregătire și instruire în tehnicile minim invazive.
Chirurgia generală, dar și restul chirurgiiilor, au posibilitatea de a aborda aproape orice intervenție chirurgicală în manieră minim invazivă după o corectă evaluare a pacientului, clinică și paraclinică.
Ca orice tehnică, ea prezintă atât avantaje cât și dezavantaje. Aspectele pozitive sunt numeroase, precum: recuperarea timpurie și externarea rapidă a pacientului. Minusurile se referă la modificările echilibrelor hemodinamice prin modificările presiunii intraabdominale.
Laparoscopia a avansat în România datorită accesului personalului medical la baza de date a Uniunii Europene atât sub forma informațiilor scrise cât și a diverselor schimburi de experiență cu Universitățile sau Spitalele din statele membre.
Costul intervențiilor laparoscopice este net superioar celor clasice. De ce? Materialele de unică folosință utilizate (pensele sau instumentele de electrochirurgie) costă enorm, însă aceste costuri pot fi economisite prin timpii scăzuți de spitalizare și repunerea pacientului în câmpul muncii într-un timp foarte scurt.
Perioada următoare care urmează aduce modificări ale tehnicilor laparoscopice și aici mă refer la: chirurgia robotică, însă aceasta din urmă fiind bazată pe aceleași principii. Chirurgia robotică împreună cu infrastructura telecomunicațiilor fac posibilă acționarea acestor brațe robotice, chiar și de la o distanță transconintală. O astfel de operatie a fost făcută în 2001 de către un chirurg american unui pacient din Spitalul din Paris.
Privind în perspectivă, medicina va cunoaște o evoluție, iar peste asta e nevoie de implicare socială și suport economic.