Infertilitatea este o provocare tot mai frecventă în rândul cuplurilor care își doresc un copil, iar cauzele pot fi multiple, de la factori hormonali și genetici până la stilul de viață sau probleme structurale. De multe ori, întrebările sunt numeroase: De ce nu reușesc să rămân însărcinată? Ce teste ar trebui să facem? Care sunt opțiunile de tratament? Pentru a înțelege mai bine acest subiect complex, dr. Oana Căpraru, medic endocrinolog, explică în detaliu care sunt cauzele infertilității, ce analize sunt necesare și când este momentul să cerem ajutor specializat.
De ce nu reușesc femeile să rămână însărcinate și când cerem ajutor specializat?
Imposibilitatea de a rămâne însărcinată după un an de zile de contact sexual neprotejat se numește infertilitate. Câteodată, a rămâne însărcinată poate să fie foarte dificil. Problemele pot să fie la parteneră, la partener sau la ambii, iar în această situație medicii testează ambii parteneri.
Din păcate, sunt situații în care, în ciuda testelor, nu se poate elucida cauza infertilității.
Ce teste se fac pentru evaluarea infertilității masculine?
Doctorul întreabă despre starea generală de sănătate, istoricul sexual și examinează partenerul. Se efectuează o spermogramă care indică nivelul de spermatozoizi și calitatea acestora.
Alte teste care pot fi necesare sunt:
- Testele de sânge care indică nivelul de testosteron. Dacă acesta este scăzut, poate fi o cauză a infertilității. Se pot solicita teste genetice pentru a determina dacă există o mutație la nivel de cromozom Y.
- Ecografie – câteodată poate fi nevoie de ecografia organelor genitale pentru a evidenția un posibil blocaj la nivelul unei structuri numite vas deferens, prin care circulă spermatozoizii.
- Biopsie – este necesară dacă spermograma nu evidențiază spermatozoizi sau există o cantitate mică a acestora. Prin biopsie se prelevează o cantitate mică de țesut testicular, care este apoi evaluată sub microscop.
Ce teste se fac pentru evaluarea infertilității feminine?
Doctorul întreabă despre starea generală, istoricul menstruațiilor și cel sexual, apoi examinează partenera.
Sunt necesare unul sau mai multe teste:
- Testele de sânge – pentru a verifica nivelul hormonal și eventuale probleme genetice. Valorile anormale pot determina infertilitate.
- Teste de ovulație – pentru a determina perioada din ciclul menstrual când ovarul eliberează ovulul în trompa uterină (tubul falopian). Dacă acest proces nu are loc, ovulul nu poate fi fertilizat de spermatozoid.
- Teste pentru a verifica uterul și trompele uterine – probleme la acest nivel pot induce infertilitate.
Testele pentru a evalua aceste probleme sunt:
- Ultrasonografia, radiografiile și alte evaluări imagistice – acestea creează imagini din interiorul cavității uterine și trompelor uterine. Pot evidenția un uter cu aspect anormal, blocaje sau alte probleme. Aceste teste implică proceduri invazive, prin care se introduce un tub cu o cameră la capăt de-a lungul vaginului și cervixului, până în interiorul cavității uterine. De asemenea, se poate introduce o cameră prin abdomen pentru a vizualiza peretele exterior al uterului, ovarele și trompele uterine.
Ce se întâmplă după aceste teste?
Rezultatele evidențiază dacă problema este la partenerul feminin sau masculin. Se poate ca unii oameni să aibă probleme ce nu pot fi rezolvate, iar în acest caz se poate apela la tehnici de reproducere asistată.
Ce se mai poate face?
Dorința unei sarcini poate fi o perioadă stresantă pentru cuplu, mai ales atunci când se confruntă cu infertilitatea. Poate fi utilă discuția cu un consilier sau participarea la întâlniri ale grupurilor de suport.