Cea mai bună modalitate naturală pentru schimbarea în bine a stării de spirit, pentru îmbunătățirea și protejarea memoriei împotriva declinului care vine odată cu înaintarea în vârstă este mișcarea.
Cercetări recente, printer care și două studii nou-nouțe, sugerează că toate tipurile de exerciții fizice care ridică ritmul cardiac și implică și un pic de transpirație sunt excelente nu doar pentru tonifierea musculaturii, ci au un impact benefic extraordinar asupra creierului.
„Exercițiile aerobice reprezintă cheia unui cap și a unei inimi sănătoase”, se arată într-un articol publicat recent pe blogul Harvard Medical School blog.
Specialiștii recomandă, pentru îmbunătățirea memoriei, efectuarea regulată a oricărui exercițiu de aerobic, timp de cel puțin 45 de minute.
Un studiu efectuat pe pacienți cu depresie a arătat că 30 de minute de mers pe banda rulantă, timp de 10 zile consecutive, le-a îmbunătățit semnificativ starea. Un alt studiu publicat în British Journal a demonstrat că, în cazul persoanelor trecute de 50 de ani, cele mai bune rezultate se obțin prin combinarea exercițiilor de aerobic cu cele de rezistență.
O cercetare, făcută publică la începutul lunii mai, a descoperit că, la adulții cu vârste cuprinse între 60 și 88 de ani, 30 de minute de plimbare, 4 zile pe săptămână, timp de 12 săptămâni, întăresc conexiunile într-o zonă a creierului, implicate în pierderea memoriei.
Joe Northey, de la Universitatea din Canberra, spune că aceste studii indică faptul că orice persoană, a cărei stare de sănătate îi permite, ar trebui să facă 45-60 de minute de exerciții de aerobic pe zi, câte zile pe săptămână poate.