Sistemul informatic al CNAS a început anul … cu stângul. Blocarea tot mai deasă îngreunează nu doar activitatea medicilor, ci și a farmaciștilor. Rețete eliberate foarte greu sau dificultăți în validarea unei consultații medicale – sunt două dintre problemele pe care le creează blocarea platformei. Am discutat cu dr. Ana Șestacova despre cum efectele blocării SIUI asupra sistemului medical.
Dr. Ana Șestacova, medic de familie:
SIUI nefuncțional! În ultimii 10 ani pacienții s-au obișnuit oarecum, cu această afirmație, auzită de la tot mai mulți medici. Au fost nenumărate cereri ale organizațiilor profesionale și patronale către CNAS, în vederea soluționării problemelor informatice care se rezolvau doar temporar…fie din lipsă de interes, fie din nepăsare față de miile de pacienți și miile de medici, care sunt nevoiți să lucreze intr-un sistem nefuncțional. E ca și cum ai trai intr-o casă cu tavanul găurit și ai tot repara găurile…
Anul acesta, SIUI a început cu stângul, însă președintele CNAS vine doar cu comunicate de părere de rău, fără a găsi soluții concrete de rezolvare.
Ce se întâmplă când nu funcționează SIUI?
În primul rând timpul de așteptare la medic crește, nu se poate valida calitatea de asigurat, rețetele eliberate pentru 90 de zile nu se vor elibera fracționat, iar medicii nu pot raporta serviciile în timp real, nu primesc deconturi și nu pot factura către asigurător.
Și cum speranța moare ultima, ne bazăm pe promisiunile CNAS, că până la sfârșitul anului 2025 se va implementa un nou sistem informatic…pana atunci rămânem la un sistem patologic, nefuncțional pe banii asiguraților și nervii medicilor.