Depresie sau Fericire

Toți oamenii ar trebui sa fie fericiți.

Din păcate există din ce în ce mai multe persoane care asociază sărbătorile cu singurătatea, sunt triști și depresivi.

Depresia face parte din natura umană, cu toții am avut în viață și momente mai putin plăcute. Atunci când stările depresive durează perioade mai îndelungate acestea pot fi cauzate de o tulburare a stării de spirit.

Observăm persoanele triste, care renunță să mai lupte, să mai facă lucruri cu pasiune, simțindu-se neînsemnate și inutile, care au un sentiment de neputință în fața activităților care, cândva prezentau un interes. Depresia, predispune la singurătate și izolare, factori care duc la apariția bolilor cardiovasculare, obezitate și diabet. Aceștia au o speranță redusă de viata.

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, arată că persoanele singure, trecute de 60 de ani, își reduc activitatea zilnică cu peste 25%, ceea ce duce la un psihic scăzut, la degradarea fizică.

Și în cazul persoanelor tinere,  sunt statistici,  care subliniază realitatea tristă în care aceștia,  își încheie anul în preajma sărbătorilor, care în mod normal ar trebui să aducă bucurie.

Singurătatea, divorțul, decesul unui partener sau prieten, vârsta, incapacitatea de a lega prietenii durabile, gândirea negativă ( nu reușesc să-mi fac o prieten(ă) stabil(ă), nu mai support să fiu singur(ă), nu am nicio șansă să găsesc pe cineva care să mă iubească ), face ca aceștia să devină vulnerabili emoțional.

De cele mai multe ori reclamele de sărbători arată o imagine ideala a familiilor fericite, cupluri și copii care râd și se simt bine împreuna. Realitatea nu este întotdeauna aceeași cu imaginile din reclame.

Cazurile de depresie cresc în preajma sărbătorilor și datorită stilului de viață trepidant, lipsa comunicării cu familia și prietenii, grijile financiare (nu-mi permit să cumpăr cadoul mult dorit, nu arăt bine, prietenii mă evita, m-am îngrășat, etc.).

Nu te enerva.

Găsește soluții:

 • Ieși din casă, vizitează Târgurile de Crăciun, mergi la spectacole,
 • Distrează-te cu prietenii, fă-ți prieteni noi,
 • Comunică cu familia,
 • Fă-ți un program,
 • Mănâncă sănătos,
 • Încarcă-te sufletește, citește o carte bună,
 • Fă o baie fierbinte în care să adaugi sare de mare, un strop de ulei de eucalipt, salvie sau trandafir.
 • Ai încredere în tine, investește în tine, vorbește cu tine și construiește-ți o imagine exterioară care să te facă remarcat (stima de sine),
 • Dăruiește de sărbători, orice mic gest contează, chiar și un zâmbet,
 • Planifică-ți concediul mult dorit, încarcă-te cu energie pozitivă.
 • Schimbă-ți modul de a gândi.

Octavian Paler spunea: „Dacă poți să iei pe cineva de mână, să-l îmbrățișezi sau doar să-l bați pe umăr, bucură-te, niciodată nu te vei simți singur”.

Isaac Newton spunea: „Oamenii sunt singuri deoarece construiesc ziduri în loc de poduri ”.

Dalai Lama: „Prietenii vechi mor, noi prieteni apar. E ca și cu zilele. O zi veche trece, una nouă sosește. Lucrul important este să o faci să conteze, un prieten care contează, o zi care contează”.

Dalai Lama: „ Dăruiește-i persoanei pe care o iubești : aripi pentru a zbura, rădăcini pentru a se întoarce și motive pentru a ramane”.

Dalai Lama: „Fiți amabili ori de câte ori e posibil. Întotdeauna e posibil”.

Vă urez tuturor sărbători fericite alături de cineva drag !