13.4 C
București

De ce suferi de constipație? Cauze mai puțin cunoscute

Importante

Constipația este favorizată, în mare măsură, de alimentația săracă în fibre și de lipsa mișcării. Există însă și cauze mai puțin știute care duc la apariția acestei neplăceri.    

Dr. Sorana Micșunescu, medic de medicină generală și pediatrie spune că de multe ori, constipația poate fi o cauză a abținerii de la evacuarea intestinală. „ Motivele pot fi ignorarea senzaţiei de a avea scaune, teama de toalete publice sau chiar lipsa timpului. Cu toate acestea, constipaţia poate apărea şi atunci când persoana suferă de sindromul colonului iritabil. În acest caz, apar spasmele care întârzie eliberarea instestinală şi astfel fecalele rămân mai mult timp în colon. În cazul persoanelor în vârstă, apariţia constipaţiei este de 5 ori mai frecventă decât la tineri. Pentru a diminua simptomele neplăcute ale acestei probleme de sănătate, se recomandă atenţie deosebită la dietă, activitate fizică zilnică şi consumul de lichide“, explică medicul

Problemele apar când alimentația este bogată în carne, produse de patiserie și brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe și cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică.

Medicamentele

Constipația poate fi un efect secundar al administrării unor medicamente, cum sunt antiacidele, analgezicele și suplimentele cu calciu și fier. De asemenea, şi folosirea îndelungată a medicamentelor care au efect laxativ pot duce la constipaţie. La rândul lor, diureticele, luate pe perioade îndelungate și în exces, scad nivelul potasiului în organism, acest element fiind implicat în producerea purgației (eliminarea materiilor fecale).

Călătoriile

Diferenţa de fus orar și chiar o mică excursie la câţiva kilometri depărtare de casă pot cauza constipaţie. Explicaţia constă în faptul că şi în cazul schimbărilor mici, organismul are nevoie de adaptare pentru a nu-i fi perturbate funcțiile.

Sarcina

Problemele de constipaţie în sarcină sunt cauzate de schimbările hormonale care încetinesc funcţiile sistemului digestiv. De asemenea, şi uterul crescut pune presiune pe instestine, perturbându-le activitatea.

Unele boli

Multe persoane care suferă de hipotiroidism pot avea probleme cu constipaţia. Această afecţiune încetineşte metabolismul şi, respectiv, activitatea intestinală. De asemenea, diabetul provoacă modificări care perturbă capacitatea de a digera alimentele. Este bine de știut că și depresia încetinește funcţiile metabolice, implicit, digestia este afectată.

Sedentarismul reduce tonusul muscular responsabil de stimularea intestinului  gros. De aceea, persoanele care petrec cea mai mare a timpului pe scaun au un risc de două ori mai mare de a suferi de constipaţie faţă de cei care au o viaţă activă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole