Aerul conține oxigen, cu rol vital în viața tuturor organismelor aerobe, adică acele organisme care folosesc oxigenul, pentru a obține energie din nutrienți. De cele mai multe ori, dacă spunem nutriție, ne referim la proteine, glucide, lipide (grăsimi), vitamine, minerale și apă. Însă, mai rar se vorbește despre aer, ca și nutrient. Aceasta și pentru că aerul pătrunde prin nări în plămâni și nu prin tubul digestiv.
Oamenii de știință studiază dacă modalitatea de pătrundere în organism a unei substanțe importante pentru corp ar trebui să fie un factor critic în a decide dacă acea substanță este nutrient sau nu. Conform dicționarului englez Oxford, prin nutrient se înțelege ”o substanță care asigură hrănire și întreținere pentru viață și creștere”.
Dacă vitaminele și mineralele, care ajută enzimele să funcționeze și din care nu se obține în mod direct energie, sunt denumite micronutrienți, atunci nu văd de ce oxigenul, care ajută la producerea energiei, nu ar fi denumit nutrient.
Dar, problema cea mai mare nu este dacă să considerăm oxigenul sau nu un nutrient, ci să vedem cum influențează acesta calitatea vieții noastre.
Se știe că fotosinteza reprezintă procesul biologic prin care plantele verzi și anumite organisme transformă energia solară în energie chimică, stocată apoi în legăturile chimice din produșii pe care planta sau organismul respectiv le produce, pentru a supraviețui.
În urma procesului de fotosinteză, aceste organisme pluricelulare ne livrează oxigenul, fără de care nu am putea trăi. Plantele verzi preiau dioxidul de carbon, apa și energia solară, cu ajutorul cărora își construiesc propriile substante organice și eliberează oxigenul. Reacția se produce în sens invers în organismul uman, rezultând energie, apă și dioxid de carbon, pe care îl eliminăm prin expirație. Cumva, am putea spune că ne hrănim cu energie solară, stocată în legăturile chimice din macronutienții produși de plante.
Având în vedere importanța oxigenului în viața noastră, ar fi bine să ieșim zilnic la aer, dar cât mai puțin poluat posibil. Un parc, o alee pe lângă pădure, apoi în week-end să mergem în natură, indiferent de vreme. Apoi, să aerisim locuința și chiar să dormim cu un geam deschis, pe timpul nopții. Chiar și când este mai răcoare. Ar fi bine să avem plante în apartament, la muncă, pentru că, așa cum am amintit, generează oxigen.
Ieșirile în natură sunt de maximă importanță pentru că ne putem regăsi, putem să ne gândim cu adevărat la noi, și nu la personaje de pe Intenet. Ne putem bucura de multe beneficii precum reducerea stresului, a stărilor depresive, creșterea puterii de concentrare, un sistem imunitar mai bun cât și beneficii indirecte, cum ar fi o vedere mai bună, cu condiția să facem pauză de ecrane.
Oricum, pentru că am amintit și despre poluare, voi aminti în următorul articol și alimentele care ne pot curăța plămânii de substanțe nocive.
Sănătate tuturor!
Referințe bibliografice: