Mihaela Alexandru este absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 2011 a intrat în contact cu descoperirile dr. Hamer, ca urmare a unei sănătăți destul de șubrede. A descoperit foarte multe lucruri interesante care au ajutat-o să scape de frica de boală și să își îmbunătățească considerabil sănătatea. De curând, este autoarea cărții „Biologia emoțiilor”. A avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

R: Cum de a ajuns un psiholog să scrie o carte de medicină?

Mihaela Alexandru: Este mult spus „carte de medicină”. Eu aș spune că este o carte care leagă anatomia de partea emoțională a ființei umane, ceea ce implică anumite cunoștințe în domenii cum ar fi: embriologie, anatomie, fiziologie și psihologie. Iar cunoașterea ține mult și de formarea profesională, e adevărat, dar putem fi și autodidacți.

Când am început să scriu cartea, am scris-o deoarece la momentul respectiv erau foarte puține materiale în limba română pe acest subiect. Am dorit să scriu o carte care să fie un pic mai mult decât o simplă traducere a muncii dr. Hamer, să folosesc un limbaj mai pe înțelesul celor care nu au studii de specialitate. În carte e descris organul atât din punct de vedere anatomo-fiziologic, cât și din punctul de vedere a celor cinci legi biologice (legătura dintre emoție și modificările de la nivelul organului).

R: Ce este Noua Medicină Germanică?

Mihaela Alexandru: Este un mod nou de a aborda starea de sănătate și boală. Noua Medicină Germanică face legătura între emoții și boală, demonstrând că la baza oricărei boli (mai puțin accident sau otrăvire) există un șoc emoțional negativ puternic. Boala apare atunci când se produce o ruptură în interiorul persoanei, o ruptură între realitatea în care trăiește și dorințele și așteptările pe care le are acea persoană. Corpul se vindecă în paralel cu emoționalul. Psihologii știu acest lucru, de aceea este promovată necesitatea prezenței unui psiholog clinician în toate spitalele. Dacă pe lângă efortul medicului de a ajuta persoana bolnavă adăugăm munca unui psiholog, rezultatele sunt mult mai bune. Cunoscând Cele cinci legi biologice din Noaă Medicină Germanică, terapeutul poate ajunge mai repede la cauza emoțională a bolii.

R: De ce considerați că este util și necesar să studiezi noua medicină germanică ?

Mihaela Alexandru: Aș răspunde la această întrebare din perspectiva propriei experiențe: am scăpat de frica de boală, îmi cunosc mai bine emoțiile, trăirile, propriul corp. Înțeleg de ce apar unele simptome și, atunci când apar, le consider semnalele pe care corpul mi le transmite pentru a-mi atrage atenția asupra lucrurilor care nu sunt în armonie în viața mea. Iar în acel moment am posibilitatea să reechilibrez situația emoțională din interiorul meu.

R: Din perspectiva NMG, ce predispune o persoană la îmbolnăvire?

Mihaela Alexandru: Frica, furia, supărarea, dezamăgirea, neîncrederea în propriile forțe, pierderea unei persoane dragi… lista este lungă. Toate „durerile” de la nivel emoțional, în anumite condiții, se vor reflecta în fizic. O viață echilibrată, mulțumitoare, îndrăznesc să spun fericită, este mai importantă decât orice regim de viață sănătos. Dacă a urma un anumit stil de viață produce în mine frustrare (cel mai simplu exemplu: frustrarea de a nu consuma anumite alimente în cazul unei cure de slăbire), acest lucru este mai nociv decât orice alimentație pe care o urmez. Corpul are o capacitate fantastică de a se adapta la mediul înconjurător, dar asta cu condiția de a fi susținut de un psihic puternic și echilibrat.

R: În ce constă prevenția, din punctul dumeavoastră de vedere?

Mihaela Alexandru: Prevenția înseamnă sănătate emoțională. Să fim echilibrați (fericiți) este cel mai bun panaceu.

R: Care este procesul prin care o persoană care înțelege abordarea  NMG își poate recăpăta sănătatea?

Mihaela Alexandru: Este o întrebare bună. A cunoaște NMG este primul pas. Urmează conștientizarea cauzei emoționale a problemei. Și asta se face tot cu ajutorul NMG. Dar nu este de ajuns. Sunt emoții care dispar prin simpla conștientizare, dar sunt altele care rămân acolo. Iar dacă emoția rămâne, rămâne și boala. Nu este de ajuns să conștientizez că sunt furios, dacă furia e acolo în continuare. Nu este de ajuns să conștientizez că nu mă simt destul de bun, dacă acea imagine despre mine rămâne. Este necesar să merg mai departe în procesul de vindecare. Ar fi bine ca persoana să apeleze la un specialist (psiholog, terapeut) care o poate ajuta să își rezolve aceste trăiri. Asta înseamnă vindecarea.

R: Care este mesajul dumneavoastră pentru cei interesați de sănătatea lor cu ocazia zilei Mondiale a Sănătății?

Mihaela Alexandru: Tot ceea ce ni se întâmplă ține de alegerile pe care le facem. Putem alege să fim sănătoși, chiar dacă acest lucru ni se pare o utopie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.