Este sezonul în care vedetele medicale sunt problemele cauzate de expunerea prelungită la soare și toxiinfecțiile alimentare. Și asta pentru că, alimentele se alterează mai ușor și mai repede, iar astfel ne putem îmbolnăvi dacă nu suntem atenți.
„Toxiinfecțiile sunt provocate de consumul neatent sau nesupravegheat de alimente alterate. Boala este cauzată de diferitele bacterii sau virusuri cu care sunt contaminate produsele lactate, dar și cele din carne, inclusiv pește. Dar poate apărea și ca urmare a consumului de fructe și legume care au fost stropite cu substanțe chimice și nu au fost spălate“, explică dr. Marilena Stoica, medic medicină internă.
Care sunt simptomele
Simptomele apar imediat sau la câteva ore după contaminarea cu macteriile Salmonella, Campylobacter, E.coli, Clostridia sau Shigella. „Printre simptome se numără durerile abdominale, starea de greață, vărsăturile, diareea, de multe ori asociate cu befră sau frisoane. Spre deosebire de adulți, copiii sunt mai sensibili, pentru că au sistemul imunitare mai vulnerabil, care combate mai greu bacteriile din alimente“, spune medicul.
Gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta, în funcție de cantitatea de toxine ingerate ori de vârstă. Mediculk spune că în cele mai multe situații, simptomele bolii dispar după 2-3 zile.
„Cazurile sunt mai dificil de tratat atunci când persoana a consumat alimente contaminate cu toxine cu efecte grave, cum sunt cea botulinică sau stafilococică. Punerea unui diagnostic clinic corect, ameliorarea pierderii de lichide și de săruri minerale prin perfuzii, dar și administrarea de medicamente antitermice (reducerea febrei) și antivomitive pe cale injectabilă ajută la reducerea simptomelor acestei afecțiuni. Se pot recomanda și examene microbiologice, virusologice și parazitare pentru a afla cu exactitate diagnosticul și tratamentul necesar“, explică medicul.
Evită automedicația
Medicii recomandă repausul alimentar și vizita la medic. Este important să nu iei medicamente „după ureche“, pentru că există anumite pastile care pot amplifica simptomele bolii. „Automedicația poate face foarte mult rău. Trebuie evitată, de exemplu, administrarea de Imodium, deoarece acesta poate încetini tranzitul intestinal și permite microbilor să-și prelungească timpul de multiplicare în tubul digestiv.“
Ba mai mult, spune medicul, există riscul ca toxinele din alimente să treacă prin peretele intestinal și să afecteze chiar și alte organe, cum sunt ficatul, rinichii, inima.
Măsurile care se impun
Medicii ne sfătuiesc să nu apelăm în primă fază la medicamente antidiareice sau la cele care opresc vărsăturile, deși acestea par să fie cele mai bune remedii împotriva toxiinfecțiilor. „Cea mai importantă este hidratarea în cantități mici, la intervale scurte de timp, după ce starea de vomă dispare. Dacă aceasta persistă, se pot administra Metoclopramid, Motilium, Osetron, Emetostop și un dezinfectant intestinal cum ar fi Furazolidon, Ercefuril, Normix, Nolicin. Dacă există și febră eu recomand paracetamolul“, conchide medicul internist.