Vremea rece a trecut, să vedem vara ce planuri are! Sigur aduce mult soare, iar pielea ta trebuie tratată ca atare așa că este cazul să ai în minte câteva idei și principii legate de fotoprotecție. Pe parcursul articolului descoperim împreună aspecte importante legate de beneficiile și riscurile expunerii la soare.

Un beneficiu pe care îl are expunerea la soare este implicarea în sinteza al vitaminei D. Totuși, este important de menționat că o expunere scurtă la soare este suficientă pentru aceast proces. Pe de altă parte, există și anumite consecințe pe care trebuie să le avem în vedere. Mai exact, este necesar să diferențiem tipurile de radiații solare (radiațiile UV). Există doua tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UBV, ambele având consecințe diferite asupra pielii.

Expunerea la soare în exces și într-o manieră constantă are consecințe atât pe termen scurt cât și lung. Amintim așadar arsura solară, procesul de fotoîmbătrânire al pielii, obiectivat prin apariția de riduri profunde și scăderea elasticității pielii, apariția petelor hiperpigmentare. De asemenea, radiatiile UV pot produce atât alergii solare și pot fi implicate în declanșarea sau agravarea anumitor boli existente (precum lupusul eritematos sitemic).

Foarte important de amintit este riscul de a dezvolta diferite leziuni pe care le numim pre-canceroase (cum ar fi keratozele actinice) sau chiar anumite cancere de piele (Carcinom Bazocelular, Melanom). Așadar, ce trebuie să facem să ne bucurăm de soare dar în condiții de siguranță?
Prima măsură pe care trebuie să o abordăm este evitarea expunerii prelungite la soare și, mai ales, în intervalele orare cu risc mai mare (orele 10-16), folosirea hainelor cu protecție UV, a pălăriilor cu boruri largi, ochelarilor de soare, etc.
Important este rolul cremelor de fotoprotecție care se folosesc respectând câteva reguli simple: alegerea unui produs dermatoscosmetic, cu un factor de protectie 50+, care să acționeze asupra ambelor tipuri de radiații solare: UVA și UVB.

Produsele de fotoprotecție se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, și se reaplică din 2 în 2 ore. În cazul în care ne bucurăm de plajă sau piscină, este important să reamintim că este necesară reaplicarea produsului de protecție solară de fiecare dată când ieșim din apă.

Există numeroase produse de fotoprotecție (creme, emulsii, sub forma de spray, colorate sau fară pigment) disponible pentru toate vârstele și tipurile de piele facilitând astfel accesul la fotoprotecție pentru particularitățile fiecărei persoane. Pentru alegerea produsului potrivit tipului de ten si a necesităților fiecărui pacient, apelează la un medic dermatolog. El sigur va știi ce nevoi are pielea ta!

În final, fotoprotecția reprezintă o componentă crucială a îngrijirii pielii, fiind vitală pentru prevenirea îmbătrânirii premature și a afecțiunilor grave. Adoptarea unei rutine regulate de fotoprotecție, împreună cu adoptarea unui comportament responsabil în timpul expunerii la soare, îți va permite să te bucuri de beneficiile soarelui în condiții de siguranță și să menținem sănătatea și frumusețea pielii pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.