În ultima perioadă, asigurătorul dă comunicate peste comunicate că dorește ca MEDICINA DE FAMILIE să fie implicată în PREVENȚIE. De fapt, una din scopurile acestei specialități vaste este reprezentată de prevenție, însă modul de aplicare a acestor programe lasă de dorit.
Motivul? Medicul de familie este medicul care cunoaște nu numai pacientul, ci și întreaga familie a acestuia, inclusiv statutul social, anturajul social, riscurile legate de viața de zi cu zi.
Evident că, în acest caz, este cel mai în măsură să ia decizia efectuării unor investigații profilactice. De exemplu, dacă în antecedentele heredo-colaterale a unui pacient există anumite boli oncologice, medicul de familie ar trebui să ia decizia când și ce investigații ar fi necesare în acest sens. Și aici începe un cerc vicios. Medicul de familie nu poate elibera decât investigațiile impuse prin normele contractului cadru, care sunt împărțite pe categorii de vârstă, ba chiar, de multe ori condiționate de anumiți parametri (de exemplu la copii IMC).Până când medicului de familie nu i se va oferi posibilitatea examinărilor pe care le consideră necesare unui pacient cu anumiți factori de risc, evident, NU VA EXISTA o profilaxie adecvată la nivel populațional, lucru care va duce la apariția multor patologii care, bineînțeles, atrag costuri mult mai mari. Știm deja că a preveni este mai ușor și mai ieftin decât a trata.
În altă ordine de idei, directorul Casei Naționale susține, că fiecare român ar trebui să se prezinte în luna în care s-a născut la medicul său de familie. Dar vin eu și întreb: Există o legislație în acest sens, există o educație profilactică în acest sens, există o sancțiune în acest sens? Și atunci? Ne putem baza pe niște afirmații auzite la radio sau televizor, când pacienții asigurați nu au nici un contract cu asigurătorul și nici nu își cunosc drepturile și obligațiile, apoi ce să mai vorbim de pachetele de servicii, pe care statul le acordă gratuit, prin intermediul casei de asigurări.
Vaccinarea reprezinta o forma eficientă a profilaxiei bolilor infectocontagioase, și? Nu există o lege clară a vaccinării, iar circuitul medical al vaccinurilor și birocrația exagerată în medicina primară (distribuția, raportare și circuitul deșeurilor), NU reflectă decât încă o dată, dovada clară a schimbărilor permanente la nivel politic unde nu există competența necesară de a avea o viziune corectă asupra modului de profilaxie a bolilor în medicina primară.
Cine are de suferit? Evident, pacientul, care nu beneficiază de o profilaxie necesară și medicul de familie înglobat în hârtii, norme și raportări!