Înainte de a discuta despre parodontoză, încep cu câteva cifre: 86% dintre persoanele care au între 35 și 44 de ani prezintă semne de inflamație. Nu o spun eu, ci Organizația Mondială a Sănătății. Eu pot confirma că 8 din 10 pacienți au predispoziție de a dezvolta această boală.
CINE E DE VINĂ?
În primul rând, cel afectat. E musai să păstrezi o igienă riguroasă a danturii și să vezi stomatologul cam de câte ori vezi și frizerul… Programează măcar două vizite pe an! Încă există ideea că mersul la dentist e scump, dar ghici ce: controalele de rutină sunt cele mai ieftine. În lipsa lor, tratamentele devin tot mai costisitoare.
Revenind la igienă… Dacă te speli pe dinți dimineața și seara, iar procesul durează doar 20-30 de secunde în loc de cele două minute recomandate, tot nu e suficient. Se acumulează placa bacteriană, deci apare riscul de a dezvolta boala parodontală.
PLACA BACTERIANĂ
Placa bacteriană este un depozit moale, format din mai multe bacterii, substanțe lipicioase secretate de bacterii, resturi alimentare și salivă care se formează pe suprafața dinților. Bacteriile se hrănesc cu carbohidrații și zaharurile din alimente, eliberând substanțe acide.
De-a lungul timpului, acidul degradează suprafața dinților și duce la apariția cariilor. Totodată, irită gingiile și provoacă inflamație gingivală, iar în unele cazuri avansate, determină retracția gingiilor și chiar distrucția osului.
Apare apoi tartrul, din placa bacteriană care a absorbit calciu și alte minerale din salivă. Depozitele timpurii sunt dure precum creta, de culoare galbenă, iar în timp devin întunecate și din ce în ce mai dure.
În general, tartrul nu poate fi îndepărtat acasă, ci doar de medicul stomatolog. De-asta repet: e important să-ți programezi vizite la șase luni!

CUM RECUNOȘTI BOALA PARODONTALĂ
Sângerările gingivale, depunerile de tartru, respirația urât mirositoare, alungirea și spațierea dinților, sensibilitatea dinților la cald și la rece, retragerea gingiilor – sunt câteva dintre primele semne că trebuie să acționezi. Din păcate, cei mai mulți pacienți le ignoră și ajung ceva mai târziu la medic.
Boala parodontală are două stadii: gingivita și parodontita.
Gingivita se traduce prin inflamarea gingiilor, după ce s-a acumulat placa dentară și tartrul. Este și forma ușoară a bolii parodontale. Forma mai severă, parodontita, duce până la căderea dinților. Multe cazuri rămân nediagnosticate până când simptome mai grave precum retracția gingivală avansată și mobilitatea dentară devin evidente. În cazul parodontitei este nevoie de tratament de specialitate.
CE E BINE DE ȘTIUT
Chiar dacă boala parodontală ajunge în stadii avansate, sunt cazuri în care dinții pot fi salvați. Reține că un dinte mobil nu înseamnă neapărat un dinte lipsă. Există tehnici moderne și inovatoare prin care putem salva dințili afectați chiar și când crezi că nu mai sunt șanse. Trebuie, însă, să fie voință de ambele părți.
„Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi!“ – Sunt convins că ai auzit și știi cât e de important, așa că nu lăsa comoditatea să te ducă până la parodontoză!
Până data viitoare, să… Râdem cu toți dinții!
Dr. Radu Condrea, medic stomatolog