9.2 C
București

Biletul de trimitere, eliberat la dorința pacientului? Află ce spune medicul de familie, Ana Șestacova

Importante

„Vreau să-mi fac niște analize, doar așa, să văd cum stau” – o frază pe care medicii de familie o aud frecvent în cabinetele lor. Dar cum funcționează, de fapt, recomandarea analizelor medicale și ce rol joacă prevenția în acest proces? Dr. Ana Sestasova, medic de familie, explică în detaliu când și cum se recomandă investigațiile, ce analize sunt decontate și de ce prevenția ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi.

Dr. Ana Șestacova, medic de familie și Președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov

Vreau bilet pentru toate analizele!

Această afirmație este auzită foarte des de medicii de familie din partea pacienților. Medicii de familie se află în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar analizele pe care le recomandă trebuie justificate prin actul medical, care să evidențieze anumite modificări patologice. Analizele medicale se recomandă ca o consecință a actului medical propriu, nicidecum la dorința pacientului clinic sănătos.

Există analize pentru persoanele aparent sănătoase? Aici intervine prevenția. Există un set de analize preventive, decontate de asigurător, care se recomandă la anumite intervale de timp, în funcție de vârstă și de anumiți factori de risc.

Evident, medicii de familie încurajează efectuarea acestor investigații, dar, de cele mai multe ori, pacienții fie le refuză, fie ridică biletul de la medic, dar nu mai continuă circuitul indicat. Poate ar trebui să menționăm că orice laborator aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate ar trebui să efectueze aceste analize.

Să nu uităm că prevenția este mama sănătății și, da, prevenția ar trebui să devină obiectul de bază al medicinei primare.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole