4.9 C
București

Studiu: Multivitaminele nu prelungesc durata de viață

Importante

Dacă iei multivitamine pentru a trăi mai mult, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național pentru Cancer te-ar putea face să îți schimbi părerea.

După ce au analizat datele de sănătate și nutriție a aproape 400.000 de americani, cercetătorii britanici au descoperit că persoanele care luau multivitamine aveau un risc ușor, dar semnificativ, mai mare de deces prematur decât persoanele care evitau suplimentele potrivit The Guardian.

Descoperirile, raportate, recent, în jurnalul JAMA Network Open, pot părea derutante. Americanii nu sunt cunoscuți pentru a avea cele mai echilibrate diete, iar înghițirea unei pastile pentru a acoperi golurile nutriționale este adesea prezentată ca o poliță de asigurare rezonabilă.

În plus, vitaminele sunt esențiale. Ar părea logic că, cu cât iei mai multe, cu atât mai bine.

Dar, ca multe aspecte legate de sănătatea noastră, știința nu este atât de simplă.

Începând cu 2022, experții de la Grupul de Lucru pentru Servicii Preventive din SUA au realizat o revizuire amănunțită a literaturii medicale privind potențialul multivitaminelor de a preveni bolile cardiovasculare și cancerul. Ei au concluzionat că nu există suficiente dovezi fiabile pentru a face o recomandare într-un fel sau altul.

Două lucruri fac dificilă evaluarea valorii multivitaminelor.

Pe de o parte, există „efectul utilizatorului sănătos”. Acesta descrie faptul că persoanele care iau multivitamine tind să facă multe lucruri benefice, inclusiv să mănânce fructe și legume, să facă exerciții fizice regulate și să se abțină de la fumat. Când se evaluează relația dintre utilizarea multivitaminelor și longevitate, aceste obiceiuri ar putea face ca pastilele sau lichidele să pară mai benefice decât sunt în realitate.

Pe de altă parte, există „efectul utilizatorului bolnav”. Persoanele care sunt diagnosticate cu o boală cronică adesea răspund prin adăugarea unei multivitamine la regimul lor zilnic. În studiile din lumea reală, acest lucru leagă suplimentele de o sănătate mai slabă și tinde să le facă să pară mai puțin utile decât sunt cu adevărat.

Multivitaminele care conțin calciu și zinc pot împiedica abilitatea corpului de a absorbi antibioticele. Multivitaminele cu vitamina K pot contracara efectele anticoagulante ale warfarinei, un medicament luat de milioane de americani pentru a preveni cheagurile de sânge periculoase. Fierul din multivitamine poate duce la hemocromatoză, ceea ce expune pacienții la riscuri precum boli cardiovasculare, insuficiență hepatică și Alzheimer, printre alte probleme.

„Există un dezavantaj destul de mare în toată această situație,” a spus Barnard, care este și profesor adjunct la George Washington University School of Medicine and Health Science. „Nu sunt doar inofensive.”

În majoritatea cazurilor, dacă vrei ca vitaminele să te ajute, ar fi mult mai bine să le obții direct din alimentație, au mai subliniat experții.

„Să iei o vitamină complet în afara contextului său și să crești doza la o formulare pe care natura nu a prevăzut-o niciodată nu este neapărat o idee bună,” a mai transmis specialiștii britanici.

Este posibil ca vitaminele să fie benefice chiar dacă nu reduc riscul de deces prematur. Un studiu preliminar din 2022 a indicat că multivitaminele ar putea încetini declinul cognitiv la vârstnici, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole