Savanții au filmat, în premieră mondială absolută, după ce au reușit transparentizarea integrală a organismul unei rozătoare, felul în care se răspândesc celulele canceroase și invadează organele sănătoase.
Cercetătorii de la Universitatea din Tokio și ai Centrului RIKEN de Biologie Cantitativă spun că noua tehnologie îi va ajuta să înțeleagă mai bine cum acționează și ucide această maladie teribilă.
Chiar dacă, pentru moment, cercetările s-au derulat pe șoareci, metodele revoluționare de investigare ar putea oferi soluțiile de tratament mult-așteptate și în cazul oamenilor.
Răspândirea cancerului în organism –metastazarea – reprezintă un moment esențial în evoluția bolii pentru că, înainte de acapararea altor organe, boala este mai ușor de tratat. Odată apărute metastazele, situație se complică iar pacientul riscă să-și piardă viața.
Tumora primară trebuie să fie însă suficient de evoluată pentru ca „bucățile” desprinse din ea să poată supraviețui călătoriei prin sistemul circulator și să invadeze alte țesuturi. O înțelegere mai profundă a felului în care are loc tot acest proces va oferi, cu siguranță, și soluții noi pentru dezvoltarea de tratamente.
Studiul publicat în jurnalul Cell Reports arată cum evoluează cancerele de plămâni, intestine și ficat înainte de a se răspândi în organism.
„Imaginile ne dezvăluie coloniile canceroase atât de fidel încât putem să le calculăm forma, volumul și distrubiția, caracteristici esențiale pentru a putea deosebi cancerul inițial de metastaze. Vom aplica în curând această tehnologie și pe oameni, sperând ca implementarea ei să ne ajute la stabilirea unor diagnostice mai exacte în viitorul apropiat”, spune unul dintre cercetători, dr Hiroki Ueda.
„Cele mai multe dintre celulele canceroase par pe punctul de muri în timpul deplasării prin sistemul circulator, ceea ce, dacă s-ar întâmplat, ar face metastazarea imposibilă. Tumora primară începe însă să producă niște semnale chimice care le ajută să prindă putere și să-și ducă treaba la bun sfârșit”, explică și dr Kohei Miyazono.
Cercetătorii au testat un astfel de semnal, TGF-beta, rezultatele fiind uimitore: pur și simplu viteza cu care celulele canceroase au colonizat un țesut sănătos s-a accelerat în mod uluitor. „Ne-au arătat că astfel sunt mult mai multe șanse să supraviețuiască deplasării prin organism și să formeze avanposturi maligne”, a mai spus dr Miyazono.