Fruct tropical rezultat din încrucișarea unui portocal acru cu un lămâi sălbatic, lămâia zilele noastre este extrem de apreciată pentru calitățile sale terapeutice și răcoritoare.
În afara conținutului important de vitamina C, lămâia ușurează digestia, are proprietăți antivirale, antibacteriene și antidepresive, reglează tensiunea arterială și combate paraziții intestinali. Cei mai mulți dintre consumatori cunosc însă foarte bine beneficiile sale. Un aspect mai puțin cunoscut e legat de faptul că acest fruct este deosebit de sensibil și perisabil.
Există însă soluții pentru a reuși să aveți tot timpul în casă o lămâie care să-și fi păstrat toate proprietățile. Nu trebuie decât să congelați fructul exact așa cum l-ați achiziționat de la market, situație în care fructul poate fi manipulat și folosit chiar cu mai multă ușurință decât atunci când e proaspăt.
E important însă ca, înainte de congelare, să urmați câțiva pași:
– alegeți lămâile fără pete negre sau zone alterate
– spălați coaja cu apă și puțin oțet alb care ajută extraordinar la îndepărtatea pesticidelor.
– pregătiți un săculeț de plastic sau o pungă curată.
Un alt aspect important ar fi congelarea integrală a lămâii și consumarea ei cu coajă cu tot, pentru că aceasta are de 5-10 ori mai multe vitamine decât fructul în sine. Oamenii de știință susțin cu vehemență folosirea cojilor în alimentație (puteți să adăugați în supă, înghețată, cereale, sosul de spaghette, bineînțeles, după ce le-ați ras sau mărunțit)
Cercetătorii subliniază importanța lămâilor și a cojilor acestora, bune nu doar pentru îmbunătățirea stării de sănătate, ci pentru combaterea cancerului, unele studii indicând faptul că acest fruct (consumat integral) ar fi chiar mai eficient chiar și de 10.000 de ori decât chimioterapia.
Așadar, cumpărați lămâi, congelați-le și consumați-le integral.