16.4 C
București

Consumul de cafea, avantaje şi dezavantaje

Importante

Până în urmă cu câţiva ani se credea că un consum frecvent de cafea dăunează grav sănătăţii. Însă, ultimele cercetări au arătat că dacă este băută în cantităţi moderate, cafeaua micşorează riscul de îmbolnăvire de cancer şi îmbunătăţeşte considerabil, memoria.

De ce se întâmplă acest lucru? Ce are cafeaua aşa deosebit?

Ea conţine peste o mie de substanţe, unele dintre ele având proprietăţi antioxidante, însă conţine şi substanţe (cum ar fi pesticidele) care pot determina apariţia unor reacţii negative. Pentru că nu s-a stabilit încă dacă un consum regulat de cafea este benefic sau nu, cercetătorii americani au întocmit o listă cu efectele pozitive dar şi cele negative. Ştiind toate aceste lucruri, veţi decide în cunoştinţă de cauză dacă veţi mai bea sau nu cafea. Şi dacă da, în ce cantităţi.

 Memorie mai buna. Un studiu realizat in cadrul Universitatii din Lisabona, Portugalia, a demonstrat ca anumite substante din cafea pot ajuta la prevenirea degenerarii sistemului nervos. Maximum patru cesti de cafea pe zi ajuta la prevenirea deteriorarii memoriei.

Scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Un studiu efectuat cu ajutorul a 27.000 de femei, pe parcursul a 15 ani, a aratat ca aceasta bautura este buna si pentru sistemul cardiovascular. Cercetarea a aratat ca femeile care au baut trei cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 24% mai mic as dezvolte afectiuni cardiovasculare fata de cele care nu au baut deloc. Studiul a relevat insa si faptul ca beneficiile au scazut in cazul celor care au baut mai mult de trei cesti.Beneficiile consumului de cafea au fost confirmate si de oamenii de stiinta americani. Ei au demonstrat ca un consum moderat de cafea scade riscul de accident vascular cerebral cu 19%.

Reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer. O cercetare bazata pe studii realizate timp de 20 de ani, cu ajutorul a 20.000 de barbati, a aratat ca riscul de a face cancer agresiv de prostata era mai mic cu 60% la bautorii de cafea decat la cei care nu consumau deloc aceasta licoare. De asemenea, pentru persoanele care beau cafea riscul de a face cancer la ficat se dovedit mai mic cu 41%. Iar acestea nu sunt singurele afectiuni care parca Ii ocolesc pe bautorii licorii negre si aromate. Unele studii au demonstrat ca exista un risc mai scazut de a suferi de Parkinson si de diabet pentru bautorii de cafea. De asemenea, printre beneficiile cafelei se numara si riscul mai scazut de cancer de colon, gura, gat si esofag. Pentru a obtine aceste efecte, este recomandat sa beti cel mult 300 de miligrame de cafeina.

Atentie, insa! Prea multa cafeina poate cauza tulburari ale somnului, nervozitate, iritabilitate, puls crescut si tensiune arteriala mai mare.

De asemenea, specialistii spun ca o clasica ceasca de cafea contine aproximativ 10 miligrame de substante cunoscute ca fiind carcinogene, cum ar fi benzen sau forlmaldehida. Totusi,unii experti sustin insa ca este prea mica pentru a prezenta un factor de risc in ce priveste cancerul.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole