20.7 C
București

Ce implică eliberarea unui bilet de trimitere

Un articol redactat de dr.Ana Șestacova, medic de familie și Președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov

Importante

‘ Medicul de familie NU VREA să-mi dea bilet de trimitere!” Este una din frazele cele mai des auzite de la pacienți.

Este clar că, majoritatea pacienților asigurați nu își cunosc drepturile și obligațiile, privind sistemul de asigurări de sănătate, iar medicul de familie este învinovățit de cele mai multe ori, că nu îndeplinește doleanțele pacientului, având de cele mai multe ori rolul unui agent de asigurări, care trebuie să explice pacientului ce include pachetul de servicii de bază, a sistemului de asigurări de sănătate. Iar acest dialog creează situații tensionate, de cele mai multe ori și o pierdere de timp inutilă.


Eliberarea unui bilet de trimitere implică un act medical, pe care mulți pacienți îl refuză, invocând de cele mai multe ori, faptul că, medicul de altă specialitate i-a spus să se prezinte să i se facă niște analize mai speciale, un CT sau un RMN… iar când este întrebat de ce? Răspunsul este că, ar dori sa vadă cum se prezint. Ori aceste investigații, nu sunt de natură profilactică. Deci, o pierdere inutilă financiară, deloc nesemnificativă.


Sau de exemplu necunoașterea normelor de aplicare a contractului cadru de către unii medici de alte specialități, duce de cele mai multe ori, la „plimbări” inutile ale pacientului.

De exemplu, un pacient cu fractură, se prezintă în serviciul de urgență, unde i se imobilizează membrul inferior în aparat gipsat, este trimis către medicul de familie pentru a se elibera concediul medical pentru 7 zile, apoi să se prezinte la control cu bilet de trimitere, tot de la medicul de familie în ambulator, pentru prelungirea concediului medical.

Medicul de familie eliberează certificatul de concediul medical, pe un act medical, care nu-i aparține pentru 4 zile inițial, apoi pacientul se prezintă din nou pentru prelungirea concediului încă cu 3 zile (nu uităm că pacientul nostru are un picior imobilizat în aparat gipsat, iar medicul poate avea cabinetul la etajul 2), apoi după încă 3 zile pacientul se prezintă din nou la medicul de familie pentru bilet de trimitere, la indicatia medicului ortoped, cu toate că în afecțiunile ortopedice (ca și în multe alte afecțiuni), nu este necesară eliberarea biletului de trimitere, conform anexei 13 din normele contractului cadru.

În Brașov, de pildă, acest lucru se întâmplă de ani de zile, în ciuda apelării la Instituția Avocatului Poporului și la Casa de Asigurări, a Patronatului Medicilor de familie din județ, situația a rămas neschimbată.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole