Cum spuneam într-un articol anterior, pielea noastră este un minunat canvas care ne permite să ne bucurăm de unicitate. Articolul de astăzi abordează tipurile de ten și câteva sfaturi simple legate de îngrijirea pielii.
Amintim, asadar, tipul de ten normal, caracterizat prin lipsa zonelor uscate sau seboreice, care are o culoare uniformă, nu se descuamează și nu există senzația de piele uscata (“care strânge”). Acest tip de ten nu prezintă puncte negre sau pori dilatați. De asemenea, factorii de mediu (vânt, frig) nu influențează calitatea pielii. Este un tip de ten rar intalnit la adulți, fiind mai frecvent întâlnit la copii înainte de pubertate.
Tenul mixt este cel mai frecvent tip de ten. Prezintă zone cu exces de sebum (cel mai frecvent in zona T) combinate cu zone de ten normal sau uscat (de obicei zona obrajilor). Prezinta pori dilatați, puncte negre și seboree în zona frunții, nasului și bărbiei. Produsele de îngrijire trebuie adaptate caracteristicilor fiecărei zone este mai des întâlnit la adolescenți si la adulții tineri. Este influențat de factori hormonali (pubertate sau dezechilibre hormonale), de stres și de factorii de mediu (umiditate excesivă). Acest ten are un aspect neuniform, încărcat. Tenul este lucios, uleios la câteva ore de la curățare. Se caracterizează prin prezența de puncte negre și pori dilatați. Predispune la dezvoltarea acneei iar ridurile de expresie sunt puțin vizibile.
În ceea ce privește tenul uscat, acesta este un ten mat, se descuameaza ușor, având o textură abrazivă, pielea este lipsită de elasticitate. Asociază eritem (roșeață) în special pe zona obrajilor, nu prezintă pori dilatați iar ridurile de expresie sunt accentuate.
Tenul sensibil este un ten delicat, ce necesita îngrijire specială. Este caracterizat prin uscăciune importantă,roseață și senzație de arsură, senzație de mâncărime. Este frecvent întâlnit la pacienții cu rozacee. Dezvoltă intoleranțe la majoritatea poduselor de îngrijire. Pacienții cu ten sensibil trebuie să evite factorii ce favorizeaza aparitia simptomelor cutanate (factori de mediu, anumite produse de ingrijire).
Acum că ne putem define mai ușor tipul de ten pe care îl avem, este important să menținem câteva reguli în ceea ce privește îngrijirea pielii.
- Fotoprotecția și evitarea saloanelor de bronzare! Aceste două procese sunt implicate în îmbătrânirea pielii și creșterea riscului de a dezvolta un cancer de piele.
- Folosirea unei rutine de skincare cât mai simplă și potrivită tipului de ten. Odată ce menținem cele trei reguli de bază ale unei rutine de îngrijire a pielii reprezentate de: curățarea tenului, hidratarea și fotoprotecția, tenul nostru are tendința de a fi bine îngrijit și sănătos!
- Să nu uităm de îngrijirea zonelor speciale precum îngrijirea mâinilor, frecvent supuse la agenții externi precum radiații solare sau produse casnice.
- Ține mâinile departe de față! În cazul existenței unor leziuni, manipularea lor poate duce la agravarea sau extinderea lor.
Nu uita să ai grijă de pielea ta!