Psiholog ca formare inițială, tehnician maseur, cu o experiență de aproape 10 ani în domeniul terapeuticii, Victor Streza a descoperit în tehnica Shiatsu o bogăție și complexitate terapeutică ce l-au determinat să își dedice viața spre a o studia, aprofunda și dezvolta. Victor este brașovean, dar trăiește și profesează în Belgia. A călătorit și a studiat mai multe metode de Shiatsu cu diverși maeștri și dorește să împărtășească și să dea mai departe această metodă terapeutică. Terapeutul profesor Victor Streza propune pentru România o formă de Shiatsu care se numeste Shiatsu Zen sau „Masunaga”
R: Care este locul Shiatsu în lume şi care este rolul său în menținerea sănătății?
Victor Streza: Shiatsu este prezent în toate formele sale ca şi terapie complementară de sine stătătoare în mai toate țările. Shiatsu este folosit pentru obtinerea unei bună stari generale, de la prevenție şi profilaxie până la nivel curativ, în centre de sănătate, clinici şi spitale, ca şi terapie suport. Între țările Europene, Elveția recunoaşte la nivel oficial calitățile terapeutice ale acestei terapii. Ea este este cu succes practicată şi în Austria, Germania, Olanda, Belgia, Spania Italia, Franța, etc. în domeniul clinic.
R: Care sunt mecanismele prin care Shiatsu favorizează procesele de vindecare în corp?
Victor Streza: Terapia Shiatsu Zen se adresează în principal sistemului nervos parasimpatic, care are cel mai important rol în recuperarea şi vindecarea naturală a organismului. Accesăm această componentă a sistemului prin tehnici de lucru cu presiune constantă şi menținută și manipulări uşoare. Terapeutul Shiatsu are o atitudine interioară orientată spre calm, ascultare şi prezență autentică, stare similară practicii meditației active.
R: Ce aduce în plus Shiatsu Zen față de tehnica Shiatsu tradițional?
Victor Streza: Shiatsu Zen a fost dezvoltat de Shizuto MASUNAGA, terapeut, psiholog si profesor japonez. Avantajul major este că acesta a înțeles psihologia europeanului și a făcut Shiatsu accesibil culturii europene. Față de abordarea strict anatomico-fiziologică din Shiatsu Namikoshi, Shiatsu Zen aduce în plus dimensiunea conceptului de energie (Ki) şi dinamica sa prin intermediul meridianelor sau canalelor ce animă corpul fizic. Aspectele psiho-emoționale ale ființei umane sunt văzute ca şi calități sau niveluri mai subtile de energie, ce se întrețes cu aspectele corporal-fizice. Shiatsu Zen are, deci, o abordare holistică, pentru că are o componentă legată de psihologie, ce ia în considerare și aspecte ale emoționalului, nu doar pe cele legate de corpul fizic.
R: De Ziua Mondiala a Sanatatii, care sunt dorintele tale pentru romanii de acasa?
Victor Streza: Îmi doresc enorm ca Shiatsu să își găsească un loc în cadrul sistemului medical românesc, la fel ca în unele țări europene. Îmi doresc să fie utilizat cot la cot cu metodele medicale clasice. Potențialul său de vindecare este uriaș!