Prevenția Cancerului: Cum Stilul de Viață, Alimentația și Screeningul Pot Reduce Riscurile

0

Stilul de viață joacă un rol fundamental în riscul de a dezvolta cancer, iar obiceiurile zilnice, cum ar fi alimentația, activitatea fizică și expunerea la factori de risc, pot influența semnificativ sănătatea pe termen lung. Totodată, noțiunea de prevenție primară a cancerului a evoluat, iar din ce în ce mai mult se vorbește despre prevenția primordială, care se concentrează pe evitarea factorilor de risc încă dinainte ca aceștia să devină o amenințare reală. Fumatul, obezitatea, consumul excesiv de alcool și alimentația nesănătoasă sunt factori importanți asociați cu dezvoltarea cancerului, iar modificările stilului de viață pot contribui semnificativ la reducerea riscurilor.

Pentru a înțelege modul în care stilul de viață, alimentația și exercițiile fizice pot influența riscul de cancer, evidențiind cele mai importante măsuri preventive și testele de screening disponibile pentru depistarea precoce a bolii, am luat legătura cu doamna Diana Pușcașu, medic rezident oncolog.

Sănătate7: Cum influențează stilul de viață, alimentația și exercițiile fizice riscul de a dezvolta cancer? Care sunt cele mai importante modificări ale stilului de viață care pot reduce riscurile?

Dr. Diana Pușcașu: Stilul de viață reprezintă totalitatea obiceiurilor noastre zilnice și cuprinde aspecte ca alimentația, exercițiile fizice, somnul sau expunerea la factorii de risc precum fumatul sau consumul de alcool. Ideea de prevenție primară a cancerului nu mai este de mult timp o noutate și, în ultimii ani, a apărut și conceptul de prevenție primordială. În prima situație, vorbim despre înlăturarea factorilor de risc, iar printre cei mai importanți și asociați cu dezvoltarea neoplaziilor sunt fumatul, obezitatea, consumul de alcool sau comportamentul sexual nesănătos. Studiile epidemiologice au arătat o asociere importantă între obezitate și cancer. Rolul alimentației și sportului în prevenția cancerului este tocmai cel de păstrare a unui status normoponderal, iar aceasta este, de fapt, prevenția primordială – evitarea factorului de risc.

Sănătate7: Care sunt cele mai importante teste de screening care pot ajuta la depistarea precoce a cancerului? Există teste accesibile pe care oamenii le pot face la intervale regulate pentru a preveni diagnosticarea târzie?

Dr. Diana Pușcașu: Există câteva teste de screening la care încurajez să participe toate persoanele care se află în grupele de sex și vârstă indicate. Screeningul cancerului de sân se realizează prin mamografie și se adresează femeilor cu vârsta peste 40 de ani, iar screeningul pentru cancer de col uterin celor de peste 21 de ani și se realizează prin testare Babeș Papanicolau. Începând cu vârsta de 30 de ani, acesta se poate realiza prin genotiparea Virusului Papiloma Uman (HPV) sau printr-o combinație a celor două metode, infecția cu HPV fiind principalul factor de risc în acest caz.

Dr. Diana Pușcașu: Colonoscopia este utilizată pentru screeningul cancerului colorectal și se adresează persoanelor peste 45 de ani, fiind o procedură prin care se urmărește depistarea leziunilor cu potențial malign în stadii incipiente. De asemenea, există screening pentru cancerul bronhopulmonar indicat persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și cu istoric de fumat de cel puțin 20 pachete/an. Pentru a aprecia unde se află pe această scală un fumător, se face un simplu calcul. Dacă persoana fumează un pachet de țigarete pe zi, timp de 20 de ani, se încadrează la 20 pachete/an și este echivalent cu a fuma două pachete pe zi timp de 10 ani sau jumătate de pachet pe zi timp de 40 de ani. Metoda utilizată în screeningul cancerului bronhopulmonar este explorarea CT cu doză redusă de iradiere. Aș mai dori să menționez ideea de screening al melanomului malign. Încurajez toate persoanele să urmărească leziunile de la nivelul pielii nou apărute sau pe cele vechi care și-au schimbat forma sau culoarea și să se adreseze medicului dermatolog atunci când ceva le atrage atenția. Este foarte importantă evitarea expunerii la soare pe timpul verii în intervalul orar cu nivelul cel mai ridicat de radiații solare și utilizarea metodelor de protecție solară (cremă cu factor de protecție solară, pălărie, ochelari de soare).

Sănătate7: Cum poate un program de prevenție activă (inclusiv vaccinuri, dietă și exerciții) să ajute la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin sau hepatocarcinomul?

Dr. Diana Pușcașu: Principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin este infecția cu HPV. De asemenea, cancerele din sfera ORL, cancerele anale și peniene sunt și ele asociate cu infecția HPV. Este important de știut că vaccinarea anti-HPV este recomandată la ambele sexe, iar perioada optimă pentru vaccinare este la vârste cuprinse între 11 și 26 ani, însă poate începe de la 9 ani și se poate extinde până la 45 de ani. În România, vaccinul este gratuit în cazul fetelor și băieților cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani și decontat 50% în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani. O altă infecție care poate fi prevenită prin vaccinare și este asociată cu hepatocarcinomul este hepatita cu virusul hepatic B (VHB). Hepatita cronică netratată cu VHB se complică adesea cu ciroză hepatică și, mai departe, cu hepatocarcinom.

Sănătate7: Cum poate o dietă echilibrată să contribuie la prevenirea cancerului? Care sunt alimentele care pot ajuta la protejarea organismului împotriva acestui tip de boală?

Dr. Diana Pușcașu: O dietă echilibrată este importantă în menținerea unei greutăți corporale adecvate, ceea ce scade riscul de neoplazii. De asemenea, se recomandă consumul moderat de carne roșie și o dietă bogată în fibre. Nu există date care să susțină că un aliment ar putea preveni apariția cancerului, însă datele publicate în ultimii ani susțin că tipul de dietă cel mai puțin asociat cu cancerul este cel mediteranean, care constă în mese bogate în fructe, legume, cereale integrale, pește și ulei de măsline ca principală sursă de grăsimi.

În concluzie, prevenția cancerului nu este doar o chestiune de diagnosticare timpurie, ci și de modificare a stilului de viață, care poate avea un impact semnificativ în reducerea riscurilor. Alimentația echilibrată, exercițiile fizice și evitarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool, sunt esențiale în prevenirea dezvoltării cancerului. De asemenea, testele de screening și vaccinurile reprezintă instrumente valoroase în depistarea precoce și prevenirea unor forme specifice de cancer, cum ar fi cel de col uterin sau hepatocarcinomul. Prin urmare, adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea metodelor de prevenție activă sunt pași importanți pentru menținerea unei sănătăți optime pe termen lung.

Diana Pușcașu este medic rezident oncolog în anul al V-lea la Institutul Regional de Oncologie din Iași. De asemenea, este doctorand în Genetică Medicală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și anul acesta finalizează studiile de masterat în domeniul Îngrijirilor Paliative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.