Kinetoterapia în Recuperarea Post-Accident și Post-Operatorie

0

Kinetoterapia joacă un rol esențial în recuperarea pacienților care au suferit accidente sau intervenții chirurgicale, având un impact semnificativ asupra procesului de reabilitare. În cazul afecțiunilor provocate de entorse, fracturi sau leziuni ale măduvei spinării, un program adecvat de exerciții și intervenții poate accelera vindecarea și îmbunătăți mobilitatea, adaptându-se nevoilor fiecărui pacient. Acest articol explorează în detaliu eficiența kinetoterapiei, pașii importanți pentru o recuperare completă și beneficiile tratamentului post-operatoriu.

Pentru a înțelege importanța unui protocol personalizat în procesul de reabilitare și care sunt riscurile asociate cu lipsa acestui tip de tratament, am luat legătura cu domnul domnul doctor fizioterapeut Bogdan Racoviță.

Sănătate7: În ce măsură kinetoterapia poate fi eficientă în cazul afecțiunilor cauzate de accidente, precum entorse sau fracturi? Care sunt pașii importanți pentru o recuperare completă?

Dr. Bogdan Racoviță: În primul rând, kinetoterapia în asemenea diagnostice se aplică în urma unui consult de specialitate a pacienților diagnosticați cu aceste afecțiuni. Noi urmăm un protocol de implementare a programului de recuperare și reabilitare în urma unui consult în camera de gardă, sau în urma unui consult la medicul ortoped sau reumatolog, unde se specifică foarte clar că este nevoie de intervenția kinetoterapeutului sau fizioterapeutului, atunci intervenim pe parte de ameliorarea simtomatologiei precum reducerea inflamației, creșterea mobilității articulare și totodată creșterea capacității de a reveni la activitățile din viața de zi cu zi, prin efectuarea de diferite exerciții în vederea creșterei forței musculare și a rezistenței musculare. Este eficientă și este mai mult decât dovedit faptul că este eficientă în lucru cu pacienții care suferă de asemenea diagnostice. În altă ordine de idei, vreau să spun că majoritatea entorselor sau fracturilor diferă de la pacient la pacient în funcție de vârsta acestuia, sexul acestuia și tipul de traumatism pe care aceștia l-au suferit. În încheiere, rolul și importanța kinetoterapiei în afecțiuni precum întorse sau fracturi joacă un rol important, făcând parte ca și profesionist din echipa interdisciplinară în vederea recuperării pacienților cu astfel de diagnostice.

Sănătate7: Care sunt beneficiile kinetoterapiei post-operatorii pentru pacienții care au suferit intervenții chirurgicale ortopedice? Care sunt riscurile asociate cu lipsa acestui tratament?

Dr. Bogdan Racoviță: Medicii ortopezi îi vor trimite către partea de recuperare și reabilitare medicală în cadrul echipei de fizioterapeuți și kinetoterapeuți. Beneficiile sunt date de către o stare de sănătate îmbunătățită a pacientului în urma intervenției și printr-un protocol bine stabilit de către echipa interdisciplinară. Pe diferite etape de evoluție, de exemplu avem etapa intermediară, etapa de început și etapa de consolidare. Sunt benefice atât pentru pacienții din sfera pediatrică, cât și pentru pacienții din sfera adultă, chiar și a celor din sfera geriatrică. Vorbim aici de o amplă cazuistică din punct de vedere al vârstei. În kinetoterapie, pentru astfel de afecțiuni se aplică tuturor categoriilor de vârstă, iar beneficiile sunt de la cele mai mici prin îmbunătățirea stării de bine și a unui tonus psihoemoțional la nivelul optic, până la cel mai important beneficiu și anume îmbunătățirea calității vieții. Acesta se realizează etapizat, în funcție de intervenția chirurgicală, tratamentul post-operator va suferi modificări din punct de vedere al stării de sănătate a pacientului.

Sănătate7: Ce tipuri de exerciții sunt recomandate imediat după o intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului și cum ajută acestea la recuperare?

Dr. Bogdan Racoviță: Din punct de vedere medical, trebuie să ne gândim un pic care ar fi diagnosticul principal de înlocuire a genunchiului, dacă vorbim de o amputare, sau pur și simplu vorbim de o modificare a poziției și de o solicitare a articulației, prin înlocuirea de proteză în locul rotulei. Dacă vorbim de amputare, vorbim de o chestie diversificată din toate punctele de vedere. Dacă vorbim de o înlocuire a genunchiului cu o rotulă din metal, iarăși vorbim de alte aspecte ce țin de sfera de recuperare. Toate intervențiile kinetoterapeutice, indiferent de diagnosticul pe care îl întâlnim, au un rol și joacă un rol extraordinar de important în efectuarea acestor tratamente de bază în îmbunătățirea calității vieții pacienților și totodată ele au rolul de a se readapta la activitățile din viața de zi cu zi ale pacienților. Rolul este benefic din toate punctele de vedere.

Sănătate7: Care sunt cele mai eficiente exerciții pentru pacienții cu leziuni ale măduvei spinării, care doresc să își recâștige cât mai multă mobilitate?

Dr. Bogdan Racoviță: În primul rând, exercițiile care ajută la creșterea mobilității articularei, care ajută la o tonifiere a musculaturii paravertebrale și nu numai o eficientizare din punct de vedere al exercițiilor care fac bine și nu fac rău. E foarte important de menționat acest lucru, pentru că sunt majoritatea exercițiilor de care trebuie să ținem cont, să nu face mai mult rău decât există la momentul actual, plus că, din punct de vedere al coloanei vertebrale, este un protocol foarte bine stabilit de către echipă interdisciplinară, unde sunt mulți specialiști implicați.

În concluzie, kinetoterapia se dovedește a fi o componentă esențială în procesul de recuperare post-accident sau post-operatoriu, având un impact pozitiv asupra vindecării și reintegrării pacienților în viața de zi cu zi. Beneficiile sunt evidente nu doar în cazul afecțiunilor ortopedice, dar și în tratamentele post-operatorii sau în reabilitarea pacienților cu leziuni neurologice. Un program personalizat de kinetoterapie, implementat sub supravegherea unui specialist, contribuie la ameliorarea simptomelor, îmbunătățirea mobilității și creșterea calității vieții. Totodată, lipsa acestei forme de tratament poate duce la complicații și o recuperare incompletă, subliniind importanța unui protocol bine stabilit, adaptat fiecărui pacient

Bogdan Racoviță este kinetoterapeut, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, specializarea Kinetoterapie și Motricitate Specială din Galați. Are o experiență de aproape 12 ani, lucrând cu diverse patologii, dintre care 4 ani în geriatrie, 6 ani în îngrijire paliativă oncologică și 2 ani în neurologie și pediatrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.