Kinetoterapia: Cheia unei vieți active și independente pentru vârstnici

0

Kinetoterapia joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice, având un impact semnificativ în menținerea mobilității, echilibrului și independenței acestora. În fața unor provocări specifice vârstei înaintate, cum ar fi osteoporoza, artrita sau riscul de accident vascular cerebral, kinetoterapia devine un instrument valoros pentru prevenirea căderilor, menținerea unui nivel optim de funcționare și, nu în ultimul rând, pentru promovarea unei vieți active și sănătoase.

Pentru a înțelege rolul kinetoterapiei în cazul îmbunătățirii calității vieții persoanelor vârstnice, am luat legătura cu domnul doctor fizioterapeut Bogdan Racoviță.

Sănătate7: Care sunt principalele provocări și beneficii ale kinetoterapiei pentru persoanele în vârstă, în special în ceea ce privește prevenirea căderilor și menținerea independenței?

Dr. Bogdan Racoviță: Principala provocare și totodată un beneficiu al kinetoterapiei pentru persoanele vârstnice este procedura de a nu se grăbi. În tot ceea ce fac, automat nu mai trebuie să se grăbească. Totul constă într-o execuție corespunzătoare unde să se efectueze totul până la limita puterilor propriu-zise. De exemplu, organismul nu mai este la fel de tânăr cum era acum 20 de ani, iar nivelul de activitate nu poate fi la aceeași intensitate. Totodată, prevenirea căderilor și menținerea unui grad de independență pentru o perioadă cât mai lungă de timp, ne axăm foarte, foarte mult pe partea aceasta de educație medicală continuă. Trebuie să le explicăm faptul că grăbirea, cu atât se pot întâmpla diferite accidente și procedurile de recuperare și reabilitare, de exemplu, a unei fracturi de șold sau unei tipologii de fracturi la nivelul membrelor inferioare, le pot scădea gradul de independență, sau, în cel mai rău caz, le diminuează la cote alarmante.

Sănătate7: Cum poate kinetoterapia să ajute persoanele vârstnice care suferă de osteoporoză sau artrită să își îmbunătățească echilibrul și flexibilitatea?

Dr. Bogdan Racoviță: În primul rând, kinetoterapia în aceste două diagnostice se poate efectua pentru menținerea unui grad de independență la un nivel cât mai ridicat, totodată pentru îmbunătățirea echilibrului, al coordonării, al forței musculare și al mobilității articulare. Din păcate, kinetoterapia nu poate vindeca aceste diagnostice, dar cu anumite terapii medicamentoase și cu un grup interdisciplinar alcătuit din medic, nutriționist, diabetolog, cardiolog plus kinetoterapeut, se poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor vârstnice.

Sănătate7: Ce tipuri de exerciții sunt recomandate persoanelor vârstnice pentru a preveni pierderea mobilității și a menține o viață activă și sănătoasă?

Dr. Bogdan Racoviță: Pentru început, sunt exercițiile care includ activitățile din viața de zi cu zi a acestora. De exemplu, trebuie să avem o mobilitate articulară bună la nivelul membrelor superioare, deoarece bătrânii folosesc diferite mijloace ajutătoare, precum cadru, baston, cârje, unde se pot efectua diferite exerciții. Acestea au rolul de a menține activitățile de zi cu zi, la un nivel cât mai ridicat. Totodată, pentru mobilitate, echilibru și a-și menține viața activă, este recomandată mișcarea sub toate formele ei, la un grad minim. Când vorbim de un grad minim, vorbim de un grad unde activitățile nu pot provoca mai mult rău decât este la momentul respectiv. Încercăm pe cât posibil să adăugăm exerciții de respirație, kinetoterapie respiratorie, exerciții care pot îmbunătăți echilibrul și toate aceste exerciții să fie efectuate sub supravegherea strictă a unui kinetoterapeut sau fizioterapeut, ori asupra aparținătorilor sau de către aparținătorii acestora.
Un rol foarte important constă în diagnosticul pe care vârstnicul îl are, deoarece dacă vorbim de afecțiuni neurodegenerative de etiologie, de tip Alzheimer, sau aspecte de genul acesta, implicarea fizioterapeutului va fi mult mai detaliată și mult mai prezentă în cursul săptămânii. Dacă vorbim de diagnostice din sfera ortopediei, traumatologiei și neurologiei, implicarea kinetoterapeutului este sub strânsă legătură și cu medicul curant și, totodată, se continuă sub aspecte de educație medicală continuă cu aparținătorii și cu familia acestora.

Sănătate7: Cum poate kinetoterapia ajuta la îmbunătățirea calității vieții persoanelor în vârstă care au suferit un accident vascular cerebral?

Dr. Bogdan Racoviță: În primul rând, vorbim de o anamneză generală pe care un kinetoterapeut trebuie să o facă asupra pacientului cu accident vascular cerebral. Să vedem multitudinea cauzelor pe care le-am întâmpina în efectuarea corespunzătoare a unui plan de tratament, cum ar fi partea de recuperare și reabilitare medicală. Totodată, vom ține cont de anumite aspecte care sunt din sfera echipei interdisciplinare, unde a fost internată, cu cine a lucrat acolo și la ce nivel ne aflăm la momentul actual. Kinetoterapia îmbunătățește calitatea vieții, nu poate, ci sigur îmbunătățește calitatea vieții asupra vârstnicilor cu accidente vasculare cerebrale și nu numai vârstnicilor. Din perspectivă medicală și din multitudinea articolelor de tip neurologic, am observat că, în ultima perioadă, cazuistica a suferit modificări din punct de vedere al vârstei, unde există diagnosticul de accident vascular cerebral. Revenim la partea de kinetoterapie specifică, chiar acesta este termenul, și există un anumit tipar de kinetoterapie specifică, unde se pune accent foarte mult pe creșterea mobilității articulare, creșterea forței musculare. Aici depinde foarte mult dacă avem un accident vascular de tip spastic sau flasc, hipotonic sau hiperton și, din acest punct de vedere, ne poate ajuta sau împiedica în crearea și conceperea unui program de reabilitare corespunzător. Vorbim și despre fizioterapia integrată în favoarea pacientului, pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții. Avem și alte mijloace, precum masajele terapeutice, discutate cu medicul curant. Ca fizioterapeuți, nu avem indicații de a face acest lucru, dar pentru a ajuta pacientul, din punctul meu de vedere, am putea interveni și cu aceste aspecte. În final, la accidentele vasculare cerebrale, cu cât comunicăm ceea ce trebuie și eficient, calitativ și cantitativ, pacientul va câștiga încredere în fizioterapeut și va lucra corespunzător.

În concluzie, kinetoterapia reprezintă un pilon în îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor vârstnice, oferind nu doar beneficii în prevenirea căderilor și menținerea independenței, dar și în gestionarea unor afecțiuni cronice precum osteoporoza, artrita sau recuperarea post-accident vascular cerebral. Printr-o abordare atentă și personalizată, care include exerciții adaptate nevoilor individuale și educație continuă, se pot obține rezultate semnificative în menținerea mobilității, echilibrului și calității vieții. Colaborarea strânsă între kinetoterapeuți, medici și familia pacientului este esențială pentru succesul procesului de recuperare, iar prin aceste intervenții, vârstnicii pot trăi o viață activă și autonomă pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Bogdan Racoviță este kinetoterapeut, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, specializarea Kinetoterapie și Motricitate Specială din Galați. Are o experiență de aproape 12 ani, lucrând cu diverse patologii, dintre care 4 ani în geriatrie, 6 ani în îngrijire paliativă oncologică și 2 ani în neurologie și pediatrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.