Sănătatea digestivă: Prevenție prin stil de viață

0

Hepatologia și gastroenterologia sunt două ramuri ale medicinii care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv, dar cu un focus diferit asupra unor organe și condiții specifice. Gastroenterologia este ramura medicinii care se ocupă cu studiul și tratamentul bolilor sistemului digestiv, care include esofagul, stomacul, intestinul subțire și gros, pancreasul, vezica biliară și colonul.

Pentru a cunoaște mai multe informații despre sistemul nostru digestiv, am luat legătura cu Dr. David Marica.

Sănătate7.ro: Care sunt cele mai comune afecțiuni hepatice cu care se confruntă pacienții în prezent? Care sunt factorii de risc principali pentru aceste boli?

Dr. David Marica: Cele mai comune afecțiuni hepatice cu care pacienții se confruntă în prezent sunt reprezentate de steatoza hepatică, adică ficatul gras. Acesta reprezintă încărcarea grasă a ficatului, fie prin consumul de alcool, fie în urma unor condiții precum obezitatea, supraponderalitatea, dislipidemia, adică creșterea colesterolului în sânge, lipsa de activitate fizică, dieta bogată în grăsimi, săracă în fructe și legume. Cea de-a doua cea mai comună afecțiune hepaticobiliară este reprezentată de litiaza biliară, adică pietrele la nivelul canalului biliar sau ale colecistului. Acestea sunt mai frecvente la femei și reprezintă o cauză frecventă de prezentare la medic. Factorii de risc principali pentru aceste boli sunt: consumul de alcool, lipsa de activitate fizică, dieta bogată în grăsimi, alimente procesate, zaharuri, săracă în fructe, legume și cereale integrale, anumite afecțiuni și factori de risc genetici. Colesterolul crescut în sânge (dislipidemia), hipertensiunea, bolile cardiovasculare și diabetul zaharat sunt asociate cu un risc ridicat de a dezvolta steatoză hepatică sau litiază biliară.

Sănătate7.ro: Cum influențează alimentația și stilul de viață sănătatea ficatului? Care sunt obiceiurile alimentare de evitat pentru a preveni bolile hepatice?

Dr. David Marica: Stilul de viață și alimentația influențează sănătatea ficatului, mai ales prin consumul de alcool, alimente grase, alimente procesate, zaharuri, lipsa de activitate fizică și fumat. Obiceiurile alimentare de evitat pentru bolile hepatice sunt în principal eliminarea alimentelor grase, procesate, zaharurilor, băuturilor carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr și, nu în ultimul rând, alcoolul. De preferat este activitatea fizică ușoară, cel puțin 20 de minute pe zi, pe cât posibil evitarea sedentarismului. Pentru a preveni dezvoltarea steatozei hepatice (ficat gras), se recomandă un consum crescut de fructe și legume, cereale integrale și activitate fizică.

Sănătate7.ro: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale cu care se prezintă pacienții în cabinet? Cum pot fi prevenite aceste afecțiuni?

Dr. David Marica: Cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale cu care se prezintă pacienții sunt: boala de reflux gastroesofagian, adică întoarcerea refluxului gastric la nivelul esofagului, ceea ce determină simptome precum pirozis (arsuri în capul pieptului), dureri în capul pieptului și regurgitații (întoarcerea mâncării la nivelul gâtului sau gurii). O altă afecțiune frecventă este sindromul de intestin iritabil, care presupune asocierea durerilor abdominale cu constipație sau diaree, adesea însoțite de balonare. Boala de reflux are atât o componentă genetică, adică poate apărea la unii pacienți, cât și o componentă care depinde de factorii de mediu, fiind asociată cu fumatul, obezitatea și creșterea rapidă în greutate. Multe dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Sănătate7.ro: Care este impactul stresului asupra sistemului digestiv și cum se leagă acesta de afecțiuni precum colita ulcerativă sau boala Crohn?

Dr. David Marica: Sindromul de intestin iritabil apare preponderent la pacienții care suferă de stres și anxietate. Dispepsia funcțională se manifestă prin dureri în capul pieptului, balonare, greață, vărsături și arsuri. Boala Crohn și colita ulcerativă sunt afecțiuni autoimune ale tractului digestiv, care nu sunt provocate neapărat de stres. Acestea sunt boli complexe, care necesită investigații prin colonoscopie și, dacă este necesar, endoscopie, și tratamente complexe și individualizate.

Sănătate7.ro: Ce recomandări ai pentru pacienți în ceea ce privește prevenirea bolilor hepatice și gastrointestinale, mai ales în contextul unui stil de viață modern?

Dr. David Marica: Pentru evitarea bolilor hepatice, este necesar să limităm sau chiar să oprim consumul de alcool, să efectuăm efort fizic de minimum 20 de minute pe zi, să începem o dietă bogată în cereale integrale, prebiotice, probiotice, iaurt, lapte, fructe și legume în cantități suficiente, având totodată un raport echilibrat de fibre în fiecare zi. Este important să evităm sedentarismul, fumatul și să gestionăm corect stresul.

Sănătate7.ro: Care sunt cele mai comune mituri legate de alimentație și sănătatea sistemului digestiv? De exemplu, se poate spune că anumite alimente „curăță” ficatul?

Dr. David Marica: Nu există alimente, suplimente sau medicamente care să „curățe” ficatul. Acesta are rolul de a metaboliza și de a detoxifia organismul, împreună cu rinichii. Doar un stil de viață sănătos îl poate ajuta, evident și cu tot ceea ce am menționat mai sus.

În concluzie, hepatologia și gastroenterologia se concentrează pe sănătatea sistemului digestiv, fiecare cu un focus diferit. Afecțiunile hepatice și gastrointestinale sunt influențate de stilul de viață, alimentație și factori precum stresul. Prevenirea acestora necesită o dietă echilibrată, activitate fizică regulată, gestionarea stresului și evitarea obiceiurilor dăunătoare, subliniind că ficatul nu poate fi „curățat” miraculos prin alimente, ci doar printr-un stil de viață sănătos.

Domnul doctor David Marica este specialist în gastroenterologie și hepatologie. A terminat facultatea de medicină în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și rezidențiatul la Spitalul Clinic Colentina din București. În prezent, este coordonatorul departamentului de gastroenterologie la Spitalul Monza din București și este medic la Clinica Milena, având la activ peste 800 de endoscopii și colonoscopii, atât diagnostice, cât și terapeutice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.