8.2 C
București

,,Influențele relației de atașament asupra dezvoltării psihice în primele stadii ale copilăriei” – o nouă carte publicată de Irina Moțățăianu

Importante

La Editura Universității din București a apărut cartea ,,Influențele relației de atașament asupra dezvoltării psihice în primele stadii ale copilăriei”, publicată de Irina Moțățăianu, asistent universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.

Psiholog clinician autonom și consilier în specializarea Psihoterapie Experențială și a Unificării (PEU) centrată pe adult-copil-cuplu-familie, Irina Moțățăianu pornește în cartea sa de la premisa că încă de la naștere avem abilitatea de a ne angaja în interacțiuni sociale și de a stabili legături afective cu alte persoane, aceasta fiind o caracteristică principală a funcționării eficiente a personalității și a sănătății noastre psihice.

Cartea Irinei Moțățăianu are 6 capitole, fiecare capitol aducând în atenția cititorilor importanța nevoii de atașament ca necesitate de bază a ființei umane.

Primul capitol este dedicat teoriilor explicative ale construirii relației de atașament, al doilea capitol evidențiază dezvoltarea neuropsihică în copilăria timpurie, al treilea se axează asupra patternurilor intergeneraționale și transgeneraționale ale atașamentului. Capitolele următoare se concentrează asupra experiențelor familiale și tipurilor de atașament, cercetării privind influențele relației de atașament asupra dezvoltării psihice a copilului, precum și asupra sincronizării emoționale dintre părinte-copil din perspectiva unui program psihoterapeutic experențial exprimat prin joc.

Întemeietorul teoriei atașamentului, J. Bowlby, considera atașamentul ca o relație primară, un comportament învățat de-a lungul evoluției speciei, având rolul securizării, al apărării de factorii periculoși. Potrivit lui J. Bowlby, atașamentul dispune de trei trăsături fundamentale: este primar, are rol de protecție, fizică, biologică dar și psihică, și influențează toate experiențele. Teoreticienii atașamentului apreciază că natura legăturii emoționale pe care copilul o are cu mama sa încă din primul an din viață, influențează dezvoltarea și mai ales dezvoltarea psihică și asigură, în ultimă instanță, sănătatea mintală. Psihopatologia individului, în special cea a copilului și adolescentului, își are sursa în disfuncționalitățile legăturii emoționale cu mama sau cu altă persoană de referință. Pe baza experiențelor sale timpurii, copilul dezvoltă un mod internalizat de reprezentare, o matrice psihică care va rămâne relativ stabilă pe parcursul întregii vieți.

Cartea Influențele relației de atașament asupra dezvoltării psihice în primele stadii ale copilăriei poate fi achiziționată de la Librăria Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12) sau online, de pe site-ul Editurii Universității din București.

Lectură plăcută!

Sursă: Infoub.unibuc.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole