Decizii terapeutice în lupta cu cancerul: Abordări personalizate și inovații în tratamente

0

În fața unui diagnostic de cancer, deciziile terapeutice sunt esențiale și implică o abordare personalizată, adaptată fiecărui pacient. Alegerea între opțiunile de tratament precum cele de chirurgie, chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie, depinde de stadiul și tipul cancerului, iar aceasta se face printr-o colaborare strânsă între specialiști. Tratamentul cancerului este un proces complex, în care deciziile sunt luate cu grijă, în funcție de tipul și stadiul bolii. Medicul oncolog, în colaborare cu alți specialiști, va personaliza planul de tratament pentru fiecare pacient, alegând între opțiuni precum intervenția chirurgicală, chimioterapia sau radioterapia.

În următorul interviu realizat alături de doamna Diana Pușcașu, medic rezident oncolog, sunt explicate aceste planuri de tratament, rolul imunoterapiei în revoluționarea tratamentelor oncologice și progresele recente în domeniul terapiilor genice și celulare. Totodată vorbim și despre cele mai promițătoare metode de tratament pentru cancer și cum cercetările recente pot schimba viitorul pacienților.

Sănătate7: Cum poate un oncolog decide între opțiunea chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, în funcție de stadiul și tipul cancerului?

Dr. Diana Pușcașu: Medicul oncolog se consultă în cadrul echipei multidisciplinare cu medicul radioterapeut și cu medicul chirurg în ceea ce privește planul de tratament, care va fi personalizat. Există situații în care prima etapă terapeutică este reprezentată de gestul chirurgical, iar, ulterior, pacientul va urma un tratament sistemic, asociat sau nu cu radioterapia. Alteori, se indică doar radioterapia fără a fi necesară terapia sistemică precum în cazul neoplasmului endometrial. În alte situații, pacientul va administra, în primă fază, tratament sistemic în asociere cu radioterapia și, ulterior, se intervine chirurgical, iar una din neoplaziile în care planul de tratament constă în această abordare este neoplasmul rectal local avansat. Există și situații în care neoplaziile în stadiul al IV lea au indicație chirurgicală și cel mai frecvent sunt indicate pentru tratamentul complicațiilor precum ocluzia sau sângerarea.

Sănătate7: Ce este imunoterapia și cum a schimbat tratamentele pentru cancer în ultimele decenii?

Dr. Diana Pușcașu: Imunoterapia este un tip de terapie sistemică și se adresează sistemului imun, „antrenându-l” să lupte împotriva celulelor tumorale. Utilizarea imunoterapiei în tratamentul cancerelor este recomandată în diferite stadii de boală și în multiple localizări precum melanomul malign, cancerele renale și de vezică urinară, cancerele bronhopulmonare sau din sfera digestivă. În funcție de indicație, imunoterapia se poate asocia cu terapia țintită sau chimioterapia sau poate fi administrată în monoterapie.

Sănătate7: Care sunt cele mai promițătoare medicamente imunoterapice în tratamentele pentru cancer și în ce cazuri sunt utilizate cel mai eficient?

Dr. Diana Pușcașu: Chirurgia are multiple roluri în gestionarea pacientului cu cancer. În primul rând, chirurgia are rol diagnostic. Pentru a stabili diagnosticul de cancer și iniția un plan de tratament adecvat fiecărui pacient, este necesar să obținem o probă din tumora primară, iar asta nu se poate altfel decât printr-o manevră chirurgicală. De asemenea, chirurgia are rol curativ și este unul din cei pilonii importanți în tratamentul cancerului. Apelăm la intervențiile chirurgicale și pentru tratamentul complicațiilor bolii și, totodată, în scop profilactic. Probabil mulți oameni cunosc deja faptul că actrița Angelina Jolie a decis să facă mastectomie bilaterală profilactică deoarece este purtătoarea a unei mutații genetice BRCA, iar mama sa a fost diagnosticată cu cancer de sân și bunica cu cancer ovarian.

Sănătate7: Există cercetări recente în domeniul terapiilor genetice și ale terapiilor celulare care ar putea revoluționa tratamentele pentru anumite tipuri de cancer?

Dr. Diana Pușcașu: Da, există studii care au demonstrat eficiența terapiilor genice și celulare. Acestea sunt deja utilizate în tratamentul hemopatiilor maligne precum Mielomul Multiplu, sau anumitor tipuri de limfoame, în Cancerul de Prostată sau în Melanomul Malign. Există trialuri în desfășurare și pentru alte neoplazii, precum tumorile cerebrale, și ale căror rezultate le așteptăm cu interes.

În concluzie, tratamentul cancerului rămâne o provocare majoră, dar avansurile în cercetare și abordările multidisciplinare oferă noi speranțe pacienților. Deciziile terapeutice, adaptate nevoilor fiecărui pacient, sunt fundamentale în managementul acestei boli complexe. Colaborarea între oncologi, chirurgi și radioterapeuți, alături de utilizarea inovativă a imunoterapiei și terapiilor genetice, deschid noi orizonturi în tratamentele oncologice. Contribuția cercetărilor recente și noile opțiuni de tratament pot îmbunătăți semnificativ prognosticul pacienților și le pot oferi o calitate a vieții mult mai bună. Speranța rămâne că, pe măsură ce progresele în medicină continuă, tratamentele pentru cancer vor deveni din ce în ce mai personalizate, eficiente și accesibile.

Diana Pușcașu este medic rezident oncolog în anul al V lea la Institutul Regional de Oncologie din Iași. De asemenea, este doctorand în Genetică Medicală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și anul acesta finalizează studiile de masterat în domeniul Îngrijirilor Paliative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.