12.5 C
București

Când cancerul se întoarce: ce sunt celulele canceroase latente?

Importante

Depistarea cancerului într-o fază incipientă, înainte ca acesta să treacă în faza de metastaze, face ca terapia locală să aibă șanse mari de reușită. Odată ce se ajunge la metastaze, tratamentul are șanse din ce în ce mai mici de a da rezultate, iar șansele ca boala să reapară cresc. De aceea se pune un accent ridicat pe controale regulate și depistarea afecțiunii la timp. “Progresul impresionant în depistarea și tratarea cancerului a condus, de asemenea, la creșterea gradului de conștientizare a problemei tumorilor latente: un pacient pare să fie vindecat, doar pentru ca același cancer să revină după ani sau zeci de ani mai târziu. Când vine vorba de cancerul de sân sau melanom, de exemplu, au fost raportate recidive la 25 de ani după tratamentul inițial”, explică prof. dr. Ann F. Chambers, cercetător oncolog și membru al Canada Research Chairs, pentru Project Syndicate.

Termenul de recurenta este folosit pentru a descrie revenirea cancerului în urma încetării tratamentului și după o perioadă în care afecțiunea nu a fost detectată în organism. Scopul tratamentului este acela de a îndeparta și a distruge toate celulele maligne din corp însă, unele celule scapă și se fixează fie în zona apropiata de regiunea afectață inițial, fie în altă parte a corpului. În ambele situații vorbim despre o recurenta, de un cancer secundar. În cazuri rare, pacientul este diagnosticat cu un al doilea cancer primar (cancer ce nu are legatură cu primul).

Depistarea târzie permite împrăștierea celulelor maligne în organism. “În stare metastatică, celulele canceroase diseminează de la tumoarea inițială la alte organe pe cale limfatică sau hematogenă”, explică dr. Georgeta Vremes, medic specialist în oncologie. Pacientului diagnosticat cu cancer (boala evidentă, macroscopică, în stadiu curabil) i se îndepartează  chirurgical tumora și se continuă cu tratament medicamentos pentru a anihila cancerul la nivel microscopic.

Cercetările în domeniu arată însă că celulele canceroase împrăștiate se fixează de diferite organe, intră în stare latentă și sunt rezistente la multe dintre terapiile folosite în prezent. Odată cu reactivarea celulelor canceroase putem vorbi de un cancer recurent.

Din păcate, nu există o modalitate sigură de a calcula probabilitatea reapariției unui cancer și, deși pacienților li se recomandă o dietă adecvată combinată cu exerciții fizice și controale regulate, respectarea condițiilor nu este o asigurare că problema a dispărut în întregime, susțin cei de la Medlivehotnews.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole