3.9 C
București

Vaccinul ROR nu crește riscul de autism la copii (studiu)

Importante

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) nu este asociat cu un risc crescut de autism nici măcar în cazul copiilor care prezintă un risc ridicat, arată un studiu realizat în Danemarca, citat de site-ul thelocal.dk.

Studiul de față realizat pe copii din Danemarca este unul dintre cele mai ample despre vaccinul ROR realizate vreodată, scrie npr.org.

Studiul susține că vaccinarea ROR nu sporește riscul de autism, scriu autorii acestuia în The Annals of Internal Medicine

Preocupările legate de o potențială legătură între vaccinul ROR și autism au persistat timp de două decenii, deoarece o lucrare controversată și în cele din urmă retrasă în 1998 a susținut că există o legătură directă între boală și administrarea vaccinului.

Chiar dacă studiile ulterioare nu au legat vacinarea cu ROR cu autismul, teama a cântărit atât de mult încât părinții din mai multe comunități din Europa și SUA au renunțat la vaccinare ceea ce a făcut că ratele de vaccinare să fie prea mici pentru a preveni apariția unor focare de rujeolă.

Examinări

În studiul actual, cercetătorii au examinat datele despre 657.461 de copii născuți în Danemarca între 1999 și 31 decembrie 2010. În acest timp, 6.517 copii au fost diagnosticați cu autism.

Oamenii de știință au studiat legătura dintre vaccinul ROR și autism într-o cohorta la nivel național a tuturor copiilor născuți în perioada 1999-2010, în Danemarca, din mame născute în Danemarca.

Copiii care au primit vaccinul ROR au fost cu 7% mai putin expuși riscului  să dezvolte autism decât copiii care nu au fost vaccinați, au scris cercetătorii.

”Părinții nu ar trebui să renunțe la vaccin din teamă de autism. Pericolele nevaccinării includ o renaștere a rujeolei pe care o vedem astăzi sub formă de focare”, a declarat autorul studiului principal dr. Anders Hviid de la Institutul Statens Serum din Copenhaga, Danemarca.

Doar o reducere cu 5% a acoperirii de vaccinare poate tripla cazurile de rujeolă în comunitate, mai afirmă cercetătorii.

În general, 95% dintre copiii din studiu au primit vaccinul. Copiii cu frați suferind de autism au avut un risc de peste șapte ori mai mare de a fi diagnostocați cu boala decât copiii fără acest istoric familial, se arată în concluziile cercetării.

Băieții au fost de patru ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu autism decât fetele, au mai constatat autorii studiului.

Copiii care nu fuseseră vaccinați  aveau cu 17% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu autism decât copiii care au primit vaccinări recomandate, mai afirmă oamenii de știință.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole