12.9 C
București

„Un supliment alimentar mi-a distrus ficatul“

Importante

Jim McCants aluat capsule cu ceai verde pentru a-și menține sănătatea la vârsta mijlocie. Medicii săi spun acum că are nevoie de urgență de un transplant de ficat, relatează BBC.

Trebuia să fie una din cele mai fericite zile ale sale. Dar Jim McCants privește la absolvirea mezinului său cu emoții amestecate. Așa cum stătea el așezat lângă soția lui, Cathleen, în aula universității, în Dallas, Texas, ea se întoase către el.

„M-a întrebat dacă mă simt bine“, își amintește Jim. „Da, mă simt bine, de ce?„ „Ești galben la față, ochii sunt galbeni, arăți groaznic.“. Când m-am uitat în oglindă am rămas șocat“.

Era șocant, o dată pentru că Jim, 50 de ani, lucrase la îmbunătățirea stilului de viață și pierduse în greutate, concentrându-se asupra alimentației și sportului.

„Tatăl meu a făcut atac de cord la 59 de ani și a murit“, spune Jim. „A pierdut o serie de evenimente alături de noi și eram hotărât să fac tot cepot pentru a avea grijă de mine, astfel încât să nu lipsesc și eu din viața copiilor mei“.

Jim împreună cu soția și fiul său. sursa foto: BBC

Dar la puțin timp după absolvirea fiului său, Jim a fost internat în spital cu probleme la ficat. Încercând să afle care este problema cu ficatul lui, medicii au crezut că de vină este alcoolul.

„Cred că în ultimii 30 de ani am băut 6 baxuri de bere. Fără vin. Alcoolul nu făcea parte din viața mea.“, spune Jim. Au luat în calcul medicamentele, fumatul, dar nu lua nici medicamente și nici nu fuma.

„Atunci unul dintre medici m-a întrebat dacă iau suplimentere alimentare“, spune Jim.

Odată ce hotărâse să-și îmbunătățească stilul de viață, Jim începuse să ia suplimente cu ceai verde, pentru că auzise că ar putea avea beneficii asupra inimii. Aceste suplimente au devenit foarte populare în ultimii abi, promovate în primul rând pentru antioxidanți, și pentru presupusul lor ajutor în pierderea greutății și în lupta cu cancerul.

„M-am simțit bine atunci. Mergeam sau alergam între 30 și 60 de minute pe zi timp de șase zile pe săptămână. Și făceam sport“, își amintește el.

Începuse să ia suplimentele cu ceai verde cu două sau trei luni înainte să se îmbolnăvească. Iar potrivit fișei medicale a lui Jim aceasta este presupusa cauză a îmbolnăvirii ficatului. „A fost șocant pentru că eu auzisem numai de beneficii. Nu auzisem de nicio problemă“.

sursa foto: BBC

Au urmat teste de sânge și altfel de analize pentru a stabilit cât de afectat este ficatul. La trei săptămâni de când soția sa îi spusese că arată foarte rău, medicul i-a dat vestea de care se temea cel mai mult: „A spus că am nevoie de un transplant. Rapid. Era vorba de zile – nu de săptămâni“.

Jim îngheță. „Totul era confuz pentru mine.  Apoi a început să se facă lumină, când am început sămă gândesc la ce și la cine era important în viața mea.“

Cât ceai verde este sigur să consumăm?

Ce pot conține suplimentele cu ceai care pot cauza probleme anumitor persoane? Oamenii de știință nu știu sigur. Pentru că ceaiul verde a fost băut de mii de ani, suplimentele cu concentrate din această plantă sunt foarte întâlnite în SUA și Europa și nu sunt considerate medicamente. Asta înseamnă că anumite teste de siguranță nu au fost solicitate, astfel încât, din ounct de vedere științific, nu se cunoaște exact cum ne pot afecta sănătatea.

„Dacă bei anumite cantități modeste de ceai verde ești în siguranță“, spune prof. Herbert Bonkovsky, director la Wake Forest University School of Medicine in North Carolina, care a urmărit timp de 20 de ani cum poate fi afectat ficatul de astfel de suplimente. „Cel mai mare risc este la oamenii care iau aceste extracte concentrate“.

Îngrijorările sunt legate de un posibil ingredient toxic numit Epigallocatechin-3-galat sau EGCG, care se găsește din abundență în ceaiul verde și care are efecte antioxidante. Pe lângă acest compus este importantă genetia și modul în care sunt luate suplimentele.

„De obicei, oamenii iau aceste suplimente de ceai verde încercând să slăbească, așa că nu prea mănâncă“, explică Bonkovsky. „Știm de la animale că cele care nu au mâncat absorb un procent mai mare de catehine decât animalele grase. Pot fi de vină și alte medicamente, chimicale, alcoolul, factori care contribuie la modificări“.

Și totuși, ce este de vină?

În timp ce milioane de oameni iau aceste suplimente în siguranță, cel puțin 80 de cazuri de boli de ficat au fost raportate ca având legătură cu suplimentele cu ceai verde, în întrega lume. De la afecțiuni mai simple la transplant de ficat. este vorba de adolescenți de 17 ani, cum este Madeline Papineau din Ontario, Canada , dar și persoane vârstnice, cum este o femeie de 81 de ani care a fost diagnosticată cu hepatită toxică acută.

O investigație recentă a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, efectuată pentru depistarea acestor probleme cu ceaiul verde, a ajuns la concluzia că acele catehine din băuturile cu ceai verde sunt „în general sigure“, dar dozelede catehină din suplimentele cu ceai verde care pot depăși 800 mg pe zi „pot ridica probleme de sănătate“. Nu s-a putut stabili o doză sigură, ceea ce înseamnă că trebuie efectuate cercetări suplimentare.

Între timp, Jim a fost operat și a primit un nou ficat, iar acum se recuperează.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole