Oficial, până în ziua de azi, niciun muritor nu a reușit să trăiască mai mult de 122 de ani, vârstă atinsă în 1997 de venerabila doamnă franțuzoică Jeanne Calment, fumătoare înrăită. În urma unor studii, savanții olandezi afirmă însă că, peste aproximativ două generații, cam prin 2070, mulți dintre pământeni vor ajunge să sufle chiar și-n 125 de lumânări înfipte în tortul aniversar.
Primii oameni de pe glob care vor trăi această fericită experiență nu vor fi însă europenii, ci japonezii. Mai exact japonezele care au o dietă bogată în pește, săracă în grăsimi saturate și își îngrijesc sănătatea (beneficiind însă și de un sistem sanitar foarte bine pus la punct).
Cercetătorii, de la Universitatea Groningen și de la Institutul Demografic Interdisciplinar din Olanda, spun că au tras concluzia de mai sus pe baza actualului număr de persoane centenare.
Potrivit reviste Nature, care a publicat acest studiu, șansele ca un om să trăiască în 2070 până la 125 de ani vor fi însă de una la 20.000 de persoane.
„Oamenii trăiesc din ce în ce mai mult și vârsta dispariției va fi tot mai înaintată datorită îmbunătățirii circumstanțelor socio-economice, a standardului de viață, ușurării muncilor casnice, dar și progresului medicinei. Credem că prima persoană care va trăi 125 de ani va fi o femeie pentru că are un avantaj biologic în acest sens și pentru că reprezentantele sexului frumos se angajează mai puțin în acțiuni riscante”, spune prof. Fanny Janssen, de la Universitatea Groningen.
Potrivit Universității Stanford, „poțiunea magică” pentru o viață lungă și sănătoaă s-ar afla chiar în dulăpiorul de bucătărie al ficăruia dintre noi, sub forma banalului ulei de măsline. Grăsimea conținută de acesta ar ajuta, de fapt, la prelungirea vieții până la 100 de ani. Studiile făcute pe animale au artat că acelea care au fost hrănite cu „grăsimea sănătoasă” – care se mai găsește și-n avocado sau nuci – au trăit incomparabil mai mult decât restul.