16.4 C
București

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Sănătatea psihică în era digitală” – Episodul 3. Părinții – ghizi în lumea virtuală.

Importante

Abilitatea copiilor de a folosi tehnologia precum și accesul nelimitat la informație îi determină pe părinți să simtă o mare provocare în a-i ghida pe cei mici în lumea virtuală. Pentru acest lucru este nevoie de instructaj, de înțelegere și de învățare a unor reguli de etică cibernetică precum și de informare cu privire la pericolele de pe internet și influența folosirii tehnologiei în exces. De asemenea, este nevoie să clarificăm un spect important: copiii au abilități digitale înnascute pentru că au avut acces la tehnologie de la vârste foarte mici iar adulții au abilități dobândite pe parcursul unor ani de zile.

Copiii născuți în era digitală sunt obișnuiți cu accesul a informație, prind aproape intuitiv cum să folosească un telefon sau o tabletă ori o platformă online pe când adulții au nevoie de instrucțiuni și adaptare. Însă pentru copii, viteza cu care se întâmplă totul în mediul virtual îi face să devină nerăbdători și intoleranți. Așadar, copiii trebuie să învețe autocontrolul și să își antreneze răbdarea iar acestea sunt tot în sarcina părinților care vor acționa cât mai corect ghidați de specialiști pentru că modelele de altadată par să nu mai funcționeze.

În ciuda dependenței de tehnologie, rămâne în prim plan nevoia copiilor de interacțiune cu familia, prietenii și profesorii pentru o dezvoltare sănăatoasă și pentru motivarea constantă de a învăța. Pentru a nu dezechilibra balanța favorizând folosirea tehnologiei, părinții trebuie să învețe concepte sănătoase despre utilizarea tehnologiei dar și metodele adecvate prin care acestea să fie transmise celor mici astfel încât să fie acceptate și respectate.

Up-grade-ul părinților la care fac referire aici vizează disponibilitatea adultului de a se informa cu privire la noile tendințe, aplicații în mare vogă, sisteme de relaționare virtuală, jocuri în rețea și cam tot ceea ce este astăzi de interes pentru copii și adolescenți. Și-avem nevoie să ne informăm pentru a știi exact care sunt tentațiile, nevoile, preferințele copiilor precum și avantajele și pericolele aflate dincolo de display.

Pentru a-i ghida pe copii trebuie să fim instruiți, să avem informații actuale și să știm ce le place să facă în mediul virtual. Copiii născuți în era digitală sunt prin excelență vizuali și preferă pentru destindere platformele cu videoclipuri sau filmulețe haioase de scurtă durată. Este însă necesar să știm că urmărirea de clipuri (fără mesaj și fără conținut instructiv) aparent comice (adesea absurde, de un umor îndoielnic și chiar cu mesaje negative adesea) sunt cronofage, nu aduc plus valoare, nu reprezintă îmbogățirea minții celui ce le urmărește uitând dimensiunea spațiului și timpului. Da, clipurile video ne captează atenția, “ne fura” pe nesimțite iar pe copii, informația care abundă de conținut video, aproape îi hipnotizează.

Cum facem să ținem pasul cu schimbarea și cum să limităm efectele nocive în același timp? Strategia constă în informarea părintelui și stabilirea unui program zilnic acceptabil în care tehnologia are timpul potrivit și rolul său benefic.

În episodul următor vă invit să vorbim despre părinți în rolul de ghizi pentru copiii lor în lumea virtuală. Până atunci aveți grijă de sănătatea voastră fizică și psihică!

Psiholog-psihoterapeut Lorena Diaconescu

Articole anterioare:

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Sănătatea psihică în era digitală” – Episodul 2. Noi abilități – noi preocupări – noi comportamente.

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Sănătatea psihică în era digitală” – Episodul 1. Lumea reală versus lumea virtuală

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 4. Emoțiile în preajma Sărbătorilor Pascale

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 3. Capacitatea de reziliență și procesul de “reconstrucție” personală

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 2. Ce facem cu frica, panica și anxietatea în situații de criză?

Psiholog Lorena Diaconescu – Seria “Între emoție și rațiune” – Episodul 1. Naufragiat în oceanul de emoții

Psiholog Lorena Diaconescu: Altfel de sărbători

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole