Sexul oral ajută o superbacterie să-și întărească rezistența la antibiotice iar nefolosirea prezervativului, tot practicată în ultimii ani, ajută la răspândirea acesteia.
Organizația Mondială a Sănătății a intrat deja în alergă avertizând că există, în acest moment, cel puțin trei persoane, la nivel mondial, infectate cu tulpini complet netratabile ale ‘superbacteriei” care produce gonoree și care este posibil să se răspândească la alte persoane.
Ținând cont de detaliile studiilor care demonstrează o „situație foarte gravă” cu privire la formele foarte rezistente la medicamente a bolii cu transmitere sexuală, experții OMS au anunțat că nu este decât „o chestiune de timp” până când antibioticele folosite în ultimă instanță împotriva gonoreei să nu mai aibă niciun efect.
„Gonoreea este o bacterie foarte inteligentă”, spune Teodora Wi, specialistă în reproducție umană la agenția din cadrul Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva. ”De câte ori este introdus un nou tip de antibiotic pentru tratarea ei, această bacterie dezvoltă o rezistență la acesta”, a completat ea.
OMS estimează că 78 de milioane de persoane sunt infectate în fiecare an cu gonoree, o boală cu transmitere sexuală care poate afecta organele genitale, rectul și gâtul.
Infecția, care în multe cazuri nu prezintă simptome, poate provoca boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică și infertilitate și poate crește riscul de contactare a virusului HIV.
Wi, care a oferit detalii în timpul unei informări telefonice cu privire la două studii asupra gonoreei publicate în jurnalul ”PLOS Medicine”, a spus că unul dintre acestea a analizat trei cazuri specifice — în Japonia, Frața și Spania — ale unor pacienți cu tulpini de gonoree împotriva cărora niciun tip de antibiotic cunoscut în prezent nu este eficient.
”Acestea sunt cazuri care îi pot infecta pe alții. Pot fi transmise”, le-a declarat ea reporterilor. ”Iar aceste cazuri ar putea fi doar vârful aisbergului din moment ce sistemele de diagnosticare și de raportare ale infecțiilor netratabile lipsesc în statele cu venituri scăzute, locuri în care de fapt gonoreea este mai frecventă”, a adăugat Wi.
Programul OMS pentru monitorizarea evoluției gonoreei rezistentă la antibiotice a descoperit în urma unei cercetări că în intervalul 2009 — 2014 s-a manifestat o răspândire a rezistenței la medicamentul de primă linie ciprofloxacină, ceea ce a dus la creșterea rezistenței față de un alt antibiotic numit azitromicină și la dezvoltarea rezistenței la tratamente de ultimă instanță — cefalosporine cu spectru extins.
În majoritatea țărilor, cefalosporine cu spectru extins reprezintă în prezent singurele antibiotice care rămân eficiente pentru tratamentul gonoreei. Însă, rezistența la acestea a fost deja raportată în 50 de state, mai arată Reuters.
Potrivit OMS, ”declinul în utilizarea prezervativului, creșterea numărului de persoane care călătoresc, ratele scăzute de depistare a infecțiilor și tratamentul inadecvat” au contribuit la înmulțirea cazurilor de gonoree, cunoscută și sub numele de blenoragie, după cum arată și AFP.
Cu toate acestea, doar trei noi medicamente sunt în prezent studiate.
”Dezvoltarea de noi antibiotice nu este foarte atractivă pentru companiile farmaceutice”, subliniază OMS. Motivul principal: ”tratamentele sunt administrate numai pentru perioade scurte de timp (spre deosebire de medicamentele împotriva bolilor cronice)”.
Un parteneriat a fost stabilit de către OMS cu Drugs for Neglected Diseases Initiative, o organizație independentă, pentru a se încerca dezvoltarea de noi antibiotice.
”Pe termen lung avem nevoie de un vaccin pentru a preveni gonoreea”, a asigurat medicul Marc Sprenger, director departamentului pentru rezistență antimicrobiană din cadrul OMS.
OMS subliniază importanța prevenirii contra infectării cu gonoree prin ”comportamente sexuale mai sigure, în special prin utilizarea corectă și consecventă a prezervativului”.
Informații utile
Gonoreea este o boală cu trasmitere sexuală cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae, bacterie ce se poate dezvoltă şi multiplică în zonele cu temperatura crescută, umede ale tractului reproductiv, colul uterin, uterul şi trompele uterine la femeie, iar în uretră la ambele sexe.
Cu toţii suntem predispuşi unei infectări cu gonoree atunci când avem o viaţă sexuală dezordonată, însă uneori această boală nu ne dă de ştire că ar există în corpul nostru.
Un studiu recent arată că tot mai multe femei însărcinate au gonoree, fapt îngrijorător dacă ne gândim că această poate cauza probleme nou-născutului şi nu numai. Înainte de sarcina, gonoreea netratată poate duce la boală inflamatorie pelvină, această fiind un factor de risc pentru sarcina ectopică (extrauterină).
Care sunt simptomele infectării cu gonoree?
Se poate să nu ai simptome; uneori durează 1-30 de zile (cel mai adesea 4-8 zile) de la infectare până când acestea vor apărea.
Simptomele unei infectări cu gonoree la femei sunt: scurgeri vaginale anormale, arsuri la urinare, dureri în timpul actului sexual, durere în abdomenul inferior (durere pelvină), cicluri menstruale neregulate, febra, ochi roşii, durere în gât (pentru gonoree în gât), durere-sângerare anală (pentru infectarea anală), mâncărime.
Cum poate fi diagnosticată gonoreea?
Gonoreea poate fi diagnosticată în urmă descrierii simptomelor şi a prelevării unei probe de urină sau secreţie de pe suprafaţă zonelor ce pot fi infectate (cervix, uretră, rect, gât) de către medic.
Cum se tratează?
Tratamentul pentru gonoree constă în administrarea de antibiotice. Pe parcursul tratamentului este necesară abstinenţă sexuală, informarea partenerului cu privire la contactarea acestei boli şi tratamentul sau pentru a evita reinfectarea.
În cele din urmă, gonoreea şi sarcina nu sunt o combinaţie bună, tocmai de aceea orice femeie însărcinată care prezintă un risc crescut de a contacta această infecţie ar trebui să ceară sfatul medicului ţinând cont şi de faptul că în cele mai multe cazuri nu există simptome evidente.
Gonoreea poate duce la avort, naştere prematură şi infecţie a ochilor copilului, contactată în timp ce acesta traversează canalul de naştere. De asemenea nou-născuţii infectaţi cu gonoree pot prezenţa şi complicaţii precum artrită şi sepsis.
Infectarea cu gonoree se poate preveni prin folosirea prezervativelor în mod constant şi corect dar şi prin alegerea unui partener stabil. Gonoreea este cunoscută şi că blenoragie sau sculament.