O serie dintre bolile cu care se confruntă acum societatea sunt psihosomatice. Altfel spus, ele sunt induse de stările noastre psihice precare, iar vindecarea lor se poate produce doar prin abordare integrativă, ne spune psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi într-un comunicat de presă.
Starea naturală normală este fericirea, adică împlinirea tuturor nevoilor fundamentale, conform piramidei lui Maslow (nevoile fiziologice, nevoia de securitate, nevoile sociale, nevoile individuale, autorealizarea și nevoile spirituale), iar în momentul în care una dintre aceste nevoi nu este satisfăcută o perioadă de timp, mintea umană detectează discomfort, tensiune și induce starea de alarmă. “Din punct de vedere somatic, corpul simte tensiunea și o manifestă. Cu cât perioada de nesiguranță este mai mare în timp, cu cât deficitul este mai profund, cu atât mai mult, în corp, apar dezechilibrele. Ele se manifestă initial ca tensiuni, agitație, oboseală, dar cu timpul, induc boli organice. Este cunoscută expresia mens sana in corpore sano”, declară psihologul Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Și dacă v-ați întrebat dacă optimiștii au o imunitate mai bună și pesimiștii mai slabă, răspunsul este DA! “Omul optimist este o persoană activă, nu un visător pasiv, așa cum fals se induce această opinie. Este angrenat atât pentru starea lui de bine, cât și a celorlalți. Optimiștii au încredere în ei, atrag simpatii și suportul necondiționat al celor din jur. Ei sunt magneți pentru lucrurile bune care se produc și devin modele de urmat. Optimismul este benefic pentru sănătate, fericire, putere de muncă, succes, relații armonioase. Optimismul ne menține în stări tonice, pozitive, creatoare. Omul optimist este imun la boli, la bârfe, la judecăți, la presupuneri. Optimistul este cel care are o inteligență emotională marită. El vede în orice conjunctură o oportunitate. Hormonii secretați atunci când suntem optimiști, sunt hormonii fericirii. În situația pesimistului, acesta este o ființă închisă afectiv, vede jumătatea goală a paharului, în orice conjunctură vede doar probleme. Este predispus către anxietati, către depresie. Prin starea dominant pesimistă, atrage stări rele, boli”- adaugă psihologul Verdi.