25.4 C
București

Medicii avertizează: problemele dentare vă pun viața în pericol. Dinții netratați pot îmbolnăvi inima, rinichii și chiar creierul

Importante

Lăsate netratate pe perioade mari de timp, problemele dentare, cariile sau gingivitele afectează profund sănătatea. Pe lângă îmbolnăvirea inimi, rinichilor sau a articulațiilor, bacteriile bucale pot migra pe calea nervilor și pot ajunge la creier provocând demență sau Alzheimer.

La nivelul cavității bucale există un număr de bacterii care alcătuiesc flora microbiană și care au un rol protector pentru organism. Dar acest echilibru poate fi păstrat doar printr-o igienă corespunzătoare, iar printr-o igienă precară pot apărea compliucții atât locat cât și la nivelul întregului organism,” explică dr. Ana Stemate, medic specialist medicină internă.

Dacă nu ai grijă de sănătatea dinţilor şi gingiei, şi pancreasul va fi afectat. El reglează nivelul glicemiei în sânge. Dacă este „atacat” de bacteriile aflate în cariile dinţilor, pancreasul nu mai funcţionează normal şi în timp, poate apărea diabetul de tip 2.

„Boala parodontală poate determina migrarea bacteriilor prin fluxul sanguin care pot ajunge la nivelul cordului sau la nivelul creierului, crescând riscul de ateroscleroză de boală cardiacă ischemică, de infarct miocardic și chiar accidente vasculare cerebrale. Bacteriile pot migra pe calea nervilor, pot ajunge la creier și provoca distrugerea neuronală, ducând la demență, Alzheimer,” avertizează medicul.

Dacă nu tratezi la timp un abces dentar, bacteriile care l-au provocat ajung în oase pe cale sanguină. Astfel, osul din vecinătatea abcesului dentar şi măduva osoasă sunt infectate şi astfel apare osteomielita. Febra mare, greaţa şi durerea intensă din dreptul unui os sunt semne că ai această boală.

Un alt factor pe care trebuie să-l ai în vedere este că diabetul provoacă afecţiuni gingivale şi candidoză orală, iar cariile şi gingiile sângerânde agravează diabetul. Aşa că tratează corect diabetul şi ai grijă de sănătatea dinţilor, pentru că ele depind una de alta.

„La femeile însărcinate care suferă de aceste afecțiuni locale au risc crescut de sarcină prematură sau să dea naștere unui bebeluș cu greutate scăzută. De asemenea, crește riscul de infertilitate,” spune medicul.

Dacă ai un copil care are încă dinţi de lapte şi are un abces du-l repede la dentist să trateze infecţia. Dacă o laşi aşa sau o tratezi acasă, puroiul va împiedica dezvoltarea dinţilor permanenţi. Practic, infecţia va „topi” dintele de lapte şi nu va mai lăsa noul dinte să iasă. (sursa: digi24.ro)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole