O măsură importantă și binevenită prevăzută de Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal se referă la deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii a primelor de asigurare voluntară de sănătate, precum și a serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro.
Astfel, noua reglementare îi va scuti pe angajatori de plata impozitelor pentru abonamentele medicale cumpărate salariaților, în limita a 400 de euro anual (sumă care va fi scăzută din impozitul de 16% datorat statului și care va fi plătită către clinicile private).
Această masură este o „gură de oxigen” pentru firmele din România care oferă servicii de sănătate în pachetele salariale, spune medicul care a introdus în țara noastră abonamentele medicale.
„Companiile care nu îşi permiteau să achiziţioneze aceste abonamente medicale beneficiază acum de acest sprijin. Cel mai important este că banii rămân la furnizorul de servicii medicale ce îi va folosi în dezvoltare şi investiţii”, este de părere Wargha Enayati, fondatorul şi fostul acţionar al reţelei private de sănătate Regina Maria.
În prezent, un milion de români au abonamente medicale, dintre care 90% sunt plătite de companii pentru salariaţi.