3.7 C
București

Jumătate din bolnavii cu melanom în stare avansată pot supraviețui

Importante

Mai mutl de jumătate din pacienți pot supravieșui acum unei forme letale de cancer de piele care a fost considerată netratabilă până acum 10 ani, spun medicii britanici, citați de BBC.

Cu 10 ani în urmă, numai unul din 20 de bolnavi ar fi trăit cinci ani de la diagnosticarea cu melanom în stadiu avansat. Cei mai mulți urmau să moară în numai câteva luni.

Având în vedere medicația pentru întărirea sistemului imunitar al organismului, înseamnă că 52% trăiesc acum de aproape cinci ani, arată un studiu clinic. Medicii spun că este vorba despre o transformare extraordinară și rapidă.

Cât de dificil este de tratat melanomul?

Melanomul se află pe locul 5 în topul celor mai răspândite tipuri de cancer din lume.

Dacă este descoperit în stadiile incipiente atunci șansele de supraviețuire sunt bune, dar dacă tipul de cancer devine mai agresiv și se răspândește prin organism (în forma de metastază) atunci șansele de supraviețuire scad.

„În trecut, melanomul în formă metastatică era de netratat“, spune prof. James Larkin, consultant la the Royal Marsden NHS Foundation Trust. „Oncologii considerau că melanomul, în comparație cu alte tipuri de cancer, nu mai poate fi tratat odată ce s-a răspândit“, spune el.

Bolnavii trăiau undeva între 6 și 9 luni de la diagnostic.

Ce a demonstrat studiul clinic?

Studiul a investigat două medicamente de imunoterapie ce sunt destinate să îmbunătățească sistemul imunitar și să atace cancerul. Au fost 945 de pacienți incluși în acest studiu. O treime dintre ei au primit nivolumab, o altă trieme, ipilimumab și restul au primit ambele tratamente.

Apoi, medicii s-au uitat la rata de supraviețuire de cinci ani – și proporția pacienților încă în viață după cinci ani.

Rezultatele au arătat:

  • 26% erau încă în viață după ce au luat numai ipilimumab
  • 44% erau încă în viață după ce au luat numai nivolumab
  • și 52% era încă în viață după ce au luat ambele medicamente.

„A fost o surpriză uimitoare să vedem un progres așa de mare într-o perioadă atât de scurtă“, spune prof. Larkin. „A fost cea mai extraordinară transformare a unei boli care era privită, printre toate tipurile de cancer dificil de tratat, cu cea mai serioasă prognoză.“. El spune că acum „există posibilitatea ca jumătate dintre pacienții cu melanom în stadiul 4 să trăiască cel puțșin cinci ani după tratamentul cu imunoterapie“.

Descoperirea a fost prezentată la o întâlnire a Societății Europene pentru Oncologie și a fost publicată în New England Journal of Medicine.

Ce spun pacienții?

Pam Smith, 67 de ani, din Royal Tunbridge Wells a început testarea în ianuarie 2014. A fost „devastată“ când a flat că forma de cancer pe care o are nu este tratabilă și spune că „nu ar fi avut nicio șansă fără imunoterapie“.

A primit tratamentul o dată la fiecare două săptămâni timp de patru luni, dar medicamentele i-a provocat o diaree severă ca efect secundar astfel că nu a mai putut continua.

Tumora i s-a înjumătățit după tratament și nu a mai crescut de atunci. Pam se simte acum foarte bine. Ea a declarat pentru BBC: „Poate că nu mi-aș fi văzut nepoții. Sunt cinci ani de când s-a întâmplat, iar cel mai mic nepot al meu a făcut șase ani de curând. Nu i-aș fi văzut crescând, pe al și pe celălalt nepot“.

S-au vindecat oare acești pacienți?

E greu să spui „tratat“ atunci când e vorba de cancer, dar o supraviețuire de cinci ani este un pas uriaș. Unii pacienți care iau medicamentele sunt în totală remisie fără vreun semn de anormalități la analize.

Alții, cum este Pam, încă mai au tumora, dar aceasta nu mai crește. Iar trei sferturi din pacienții care au supraviețuit nu mai au nevoie de vreo formă de tratament împotriva cancerului

Cum funcționează imunoterapia?

Imunoterapia este știința câștigătoare de premiu Nobel care tratează ceea ce este de netratat. Domeniul acesta este unul dintre cele mai extraordinare în tratarea cancerului.

Sistemul imunitar patrulează constant în organismul nostru, luptând cu invadatorii ostili, așa cum sunt virușii. Ar trebui să atace și cancerul – dar acesta este o versiune coruptă a unui țesut sănătos și poate evolua ocolind sistemul imunitar.

Ipilimumab și nivolumab împiedică unele tipuri de cancer să se ascundă și permite sistemului imunitar să atace. Ele întrerup semnalele chimice pe care cancerele le folosesc pentru a frâna sistemul imunitar. Nicolumab blochează frânarea celulelor albe numite PD-1. Iar celălalt medicament blocheamză CTLA-4. Mecanismul este descris ca anulând frânele sistemului imunitar.

„Prin administrarea ambelor medicamente practic anulezi două tipuri de frână asupra sistemului imunitar, astfel încât acesta va putea să recunoască tunorile pe care înainte nu le recunoștea și să reacționeze la ele și să le distrugă“, spune prof. Larkin.

Există efecte secundare?

Da, medicamentele schimbă modul în care funcționează sistemul imunitar în organism, iar asta poate avea consecințe, cum ar fi oboseala, înroșeli ale pielii și diaree.

Unele dintre ele pot fi destul de severe, astfel încât pacienții, așa cum este și Pam, nu pot urma un tratament complet. Totuși, chiar și o parte din tratament are beneficii de durată asupra sistemului imunitar și pacienților.

Asta se află în contrast cu alte tratamente împotriva cancerului, cum este chimioterapia care nu mai funcționează din momentul în care tratamentul încetează. Efectele secundare pot fi de duratăp, și pot apărea și pe măsură ce pacienții îmbătrânesc.

Sunte aceste medicamente disponibile?

Da, rezultatele preliminarii ale acestui studiu au condus la distribuirea și disponibilitatea acestor medicamente în întreaga lume. Decizia de aprobare a acestor medicamente pentru melanom a fost una dintre cele mai rapide din istorie. Ele pot fi folosite și în cazul altor tipuri de cancer, cum sunt cele pulmonare sau renale.

Ce spun experții?

Prof. Charles Swanton, șef clinician la Cancer Research din Marea Britanie, spune că progresul în cazul melanomului a fost „extrem de rapid“.

„Mă simt inspirat văzând pașii făcuți în dezvoltarea imunoterapiilor și al potențialului lor de a transforma perspectiva unor pacienți, oferindu-le timp în plus petrecut cu familia și prietenii, un timp pe care nu credeau că-l mai au. Iar acum munca de cercetare continuă pentru a asigura oamenii cu diferite tipuri de cancer că pot beneficia de aceste tratamente inovative“, spune el.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole